fredag 20 juli 2012

BÖCKER - EN LIVSLÅNG KÄRLEK

En liten del av min bokhylla
Jag älskar att läsa! Har alltid gjort det. Enda sedan jag själv började kunna läsa böcker i 6-års ålder har jag haft ett passionerat förhållande till och med böcker. Som 7-åring började jag cykla själv till biblioteket i Bäckby centrum där jag bodde. Jag kunde vandra i timmar bland böckerna och läsa, titta, känna och välja. Släpade sedan hem travar av böcker som fick ligga på bordet bredvid sängen och vänta på att bli lästa. minns våndan av att välja rätt bok att börja läsa... det var viktigt.
Böcker är liksom en helhetsupplevelse.
- Välj inte boken efter omslaget, säger man så käckt och menar att vi inte ska döma någon efter hur de ser ut. Och det är ju sant och riktigt.
Men det vet både du och jag, att det är svårt att undvika. Vi bildar oss en uppfattning om en person, eller i det här fallet en bok, baserat på hur personen eller boken ser ut.

Jag minns också min otroliga fascination och lycka när jag letade mig bort från barnböckerna och hittade faktaböcker. Där fanns ju allt! Jag kunde lära mig allt! Vilken känsla.
Det fanns böcker där det stod hur man fiskade med fluga, bakade sockerkaka, trollade, lärde sig spela munspel - ja allt. Och jag lånad och jag lärde mig.
Jag bakade allehanda skapelser som jag bjöd omgivningen på, jag lärde mig spela munspel och jag lärde mig trolla. Trollande blev till och med en bisyssla som jag tjänade lite extra pengar på under några år. Jag trollade på barnkalas och fick betalt för det. Det blev dock ingen vidare karriär av det, som ni har förstått;-).

Även i vuxen ålder spelar böcker, läsande och lärande en väldigt viktig roll för mig. Jag tycker fortfarande väldigt mycket om att läsa. Visst är det så att jag tidsmässigt inte hinner läsa så mycket som jag skulle vilja - det finns ju så mycket spännande och intressant att läsa. Allt hinns inte med. Men jag har alltid en eller ett par böcker på gång i bokform. För några år sedan insåg jag också tjusningen med att lyssna på ljudböcker. Det gav mig möjlighet att lyssna på böcker i situationer då jag annars inte skulle kunna läsa: när jag är ute och går, cyklar eller åker bil till exempel.
Vissa böcker lämpar sig dock mindre bra att lyssna på enligt mig. Jag är nämligen en sådan person som gärna vill anteckna, stryka under och skriv egna kommentarer när jag läser faktaböcker. Då behöver jag se orden och lätt kunna gå tillbaka, läsa om och verkligen försöka lära mig det jag tycker är intressant. Det är lite svårt när det gäller ljudböcker - åtminstone att anteckna i dem...
Däremot är ljudböcker fantastiska att lyssna på när det handlar om romaner, deckare eller mina favoriter memoarerna/biografierna.

Är du nyfiken på ljudböcker, missa inte erbjudandet som Storytel har denna sommar att du får lyssna på obegränsat antal böcker för 99:-. Det är därifrån jag lyssnar på mina ljudböcker. Klicka på annonsen nedan för att få reda på mer.Annars går det alldeles utmärkt att låna både ljudböcker och vanliga böcker på biblioteket. Eller varför inte passa på att besöka den lokale bokhandlaren när du är på semester?

Här är några av mina favoriter genom åren:

 • Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe
 • Han som älskade livet av Irving Stone
 • I det sista regnet av Janesh Vaidya
 • Flow - den optimala upplevelsens psykologi av  Mihály Csíkszentmihályi  
 • Fritt fall - om en nödlandning och början på en ny resa av Eva Sanner
 • Munken som sålde sin Ferrari av Robin Sharma
 • Att lära med hjärtat - när kunskap och värde blir ett av Sanna Nova Emilia
Vad har du för förhållande till böcker?
Har du någon riktig favoritbok som du gärna tipsar om?  Gör gärna det här i en kommentar eller på min Facebooksida. 

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. "En männsika utan litteratur är som en hund utan väderkorn" lyder ett arabiskt ordspråk. Lite drastiskt uttryckt, men visst kan böcker tillsammans med mänskliga möten, vetenskap och andra kulturyttringar hjälpa oss att finna vårt läge och vär kurs genom tillvaron.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...