onsdag 18 juli 2012

TID FÖR TANKAR

En av de absolut största bristerna jag upplever hos de personer som jag coachar  är att de inte ger sig själv tid för sina tankar.
Generellt sätt är egentid i allmänhet och tid för egna tankar i synnerhet något som ofta prioriteras bort.
En del uttrycker att de inte tycker att det har tid för att fundera på sig själva, sina behov och sin tillvaro -  det är så mycket annat som ska hinnas med. Det kommer liksom sist på listan.
Andra har inte ens kommit på tanken att de skulle må bra av att fundera lite mer på sin tillvaro. De börjar bara känna att något känns "fel" och vill gärna ha en "quick fix".

Några "quick fixes" är det sällan jag kan leverera då riktiga och viktiga steg i den personliga utvecklingen kräver just både tankar och tid. Och tankarna måste komma från DIG som vill ha förändringen. Det fungerar inte om de kommer från någon annan. Självklart kan du ta hjälp av vänner, bekanta och kanske som i mitt fall en coach för att få fart på tankar och för att någon ska hjälpa dig med att ställa frågorna som du behöver besvara. Men själva tanken och insikten som handlar om dig måste också komma från dig.

Det finns inte någon viktigare investering du kan göra i din mentala hälsa och personliga utveckling än att ge dig tid för tankar och reflektion. VAD du ska tänka och hur du ska göra finns det inget facit till. Det beror på vem du är och vad som passar dig.
Låt dig inte skrämmas av att du inte vet hur du ska bära dig åt. Det är varken svårt eller farligt. Se bara till att du då och då har en stund för dig själv där du kan låta tankarna vandra som de vill.
Våga tänka klart en tanke. Försök att inte släppa på nya tankar för snabbt, utan se till att du håller kvar och tänker kring det du vill jobba med.

I bland är det både skönt och viktigt att låta tankarna komma lite som de vill. Att inte ha något planerat. Välkomna dem. Ge dem tid.
Andra gånger kan du ha en fråga eller ett "problem " som du vill tänka kring. Då kan det underlätta om du skriver ner dina tankar under eller efter du har funderat.
Du kan också förbereda dig med specifika frågeställningar som du vill ha svar på. Låt gärna frågeställningarna växa fram under själva funderandet också.

Nu är det sommar och för många innebär det mer ledigt än annars.
Se till att ge dig själv lite mer tid än vanligt för tankar.
Tankar om dig.
Tankar om vad du tycker om.
Tankar om vad du önskar.
Tankar om det som just nu känns viktigt för dig.

Låt det gärna bli en god vana som följer med dig in i vardagen även efter semester, sol och värme. Det kommer att vara en klok investering som kommer att ge dig både bättre självkänsla och självkännedom.
Låt tid för tankar vara en viktig och självklar del av din vardag. Det är omtanke om dig själv.1 kommentar:

  1. Jag brukar skriva morgonsidor när mina egna tankar inte fått tillräckligt med utrymme. Jag använder mig av Julia Camerond metod som går ut på att bara skriva det som dyker upp i hjärnan utan att ta hänsyn till fen kritikern som ofta sitter på vår axel,

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...