tisdag 26 juni 2012

"STORA" MÄNNISKOR ÄR OFTA VÄLDIGT SMÅ...


De finns överallt.
Kanske har du någon sådan riktigt nära dig, i familjen, på jobbet eller i bekantskapskretsen. En person som så ofta och gärna hon eller han kan talar om hur fel alla andra har och hur rätt och bra han eller hon är själv.
Dessa personer behöver sänka andra för att förstora sitt eget ego.
Dessa personer känner sig stora för att de kan förminska andra.
Deras självkänsla göds av att se andra misslyckas.
Deras storhet beror på andras litenhet - en litenhet som de gärna visar på vare sig den finns eller inte.

Det är egentligen väldigt synd om dessa personer.
Sannolikheten att de själva har blivit utsatta för precis en sådan behandling de ger sin omgivning idag när de själva växte upp är stor. Att växa upp och känna sig liten och kränkt är inte lätt. När man sedan växer upp själv tar man gärna möjligheten att "ge igen". Eller så vet man helt enkelt inte att och hur man kan göra på något annat sätt.
Man gör helt enkelt på det enda sätt man vet själv. Talar om för alla andra hur fel de har och är - så ofta det finns möjlighet. Och det man letar efter finner man som bekant. En person som letar efter "fel" hos andra kommer alltid att hitta något att anmärka på.

Hur ska man då handskas med dessa personer?
Om du känner dig kränkt och illa behandlad ska du definitivt säga ifrån. Det är inte lätt, men är det enda alternativet. Bestämt dig för att nästa gång du känner dig kränkt och förminskad att tala om hur du känner just då. Formulera dig i jag form och säg något i stil med:
- När du säger så där till mig får du mig att bli ledsen, känna mig kränkt, mår jag dåligt etc.
Det finns en ganska stor sannolikhet att personen då faktiskt kommer att bli förvånad. Han eller hon har då inte förstått att det han eller hon säger och gör faktiskt får andra att må dåligt. Hen har bara fullt upp med att känna hur bra det känns att själv "blåsa upp" sitt ego. Att få höra vilken effekt det har på andra och att upplevelsen är något helt annat kan vara lärorikt.

Det finns också en risk att personen i fråga inte bryr sig om vad du säger överhuvudtaget. Då kan det handla om en person med något form av social- eller psykologisk störning. Dessa personer är inte svåra tillrätta. Kanske behöver du hjälp så att ni är fler som konfronterar personen, eller så behöver ni ta hjälp av någon utomstående med expertkunskaper.

Ett annat sätt som definitivt är värt att testa, speciellt om du misstänker att det handlar om en person som egentligen inte är så stor och stark i sig själv, är att möta det onda med det goda. Det är inte heller alltid lätt, och du måste bestämma dig för att prova din "taktik" i förväg.
Tänk dig att du har en genomskinlig "sköld" runt omkring dig som gör att alla elakheter personen i fråga häver ur sig bara rinner av dig. Du blir inte påverkad alls. Du veta att alla elakheter och all missunnsamhet kommer av att personen inte själv mår bra. Det han eller hon behöver är all den kärlek och omtanke som du kan uppbåda.
En metod som kan vara värd att prova under ett par veckor. Var gärna överens om flera personer att ni ska anamma denna teknik. Då kommer effekten att mångfaldigas. Elakingen kommer inte att kunna värja sig mot alla vänlighet och omtanke och bästa fall är det precis det som hon eller han behöver för att blir stark i sig själv. En styrka som kommer inifrån och som inte växer av att andra mår dåligt.

1 kommentar:

  1. det här fick mig att inse en massa saker. Har en sådan person i närmaste kretsen. Han har precis som du beskriver haft en pappa som jämnt tryckte ner honom och aldrig gav beröm. Han upprepar sin fars mönster. ska maila denna till honom. Precis som du beskriver vet han säkert inte om sitt eget betende idag. Tack!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...