torsdag 28 juni 2012

SÖTSUG - ETT NATURLIGT BEHOV FRÅN BÖRJAN



Vi kan räkna med att ungefär 10 % av befolkningen inte kan kontrollera sitt sockerintag och därmed kan klassas som sockerberoende. Dessa personer klarar inte av att avstå socker eller produkter som innehåller massa socker (godis, kakor etc.) på egen hand, utan behöver professionell hjälp för att lära sig att hantera sitt beroende.
Många är det också som kanske inte kan klassas som beroende av socker, men som ändå äter mer socker än vad som är bra för dem. I själva verket är socker, om vi räknar det vita raffinerade sockret inte bra för någon.

Vi är genetiskt uppbyggda för att ha en förkärlek till sött. Vår hjärnor kräver socker (glukos) för att kunna fungera. Man tror att det är just vår förkärlek för söt, men även fet mat som har fått våra hjärnor att utvecklas så bra som de har gjort genom årtusenden. Ingen annan "djurart" har samma sug efter sött.
Vår hjärna behöver ungefär 120 gram glukos (socker) om dagen -  en mängd som vi med lätthet kan få i oss om vi äter lite frukt och bär. Det här påfundet med lösviktsgodis och doughnuts är som sagt ett senare påfund...

Det speciella just med mat som smakar sött är att vi kan äta den fastän vi egentligen är mätta. Hur mätt du än är kan du ofta få plats med lite dessert på maten. Det beror på att när du äter sött, så aktiveras opiatsystemet. Opiaterna gör att vi fortsätter att äta därför att de ser ätandet som en belöning (läs artikel i Läkartidningen).

Små barn, kvinnor och äldre personer (över 80 år) har en förkärlek för söt mat. För barnens del handlar det delvis om att de behöver mycket energi eftersom de växer. Spädbarnens första mat består också av den mycket söta modersmjölken.
Kvinnor tenderar att äta mer sötsaker än män och det beror på att hormonet östrogen gör att vi är mer känsliga för sött. Östrogenet ger starkare signaler (sötsug) till hjärnan och kvinnor har också starkare belöningsimpulser när de äter sötsaker.
Äldre människor börjar dels få en ökad känslighet för bittra smaker. För att balansera upp detta äter de gärna mer söt mat. Dessutom syresätter sig äldre personer sämre då deras blodkärl börjar fungera sämre. En minskad syresätning ger ett ökat sötsug därför att glukos (druvsocker) är den enda energimolekylen som kan förbrännas utan syre. Så fort du riskerar syrebrist kommer du att känna ett ökat sug efter sött.

Just detta sista fakta, att vi blir mer sötsugna när vi inte syresätter oss tillräckligt tycker jag är spännande information. Det har nämligen visat sig att vi (människan) andas betydligt sämre nu än vad vi gjorde för sig 50 år sedan. Vi andas både snabbare och ytligare - troligtvis på grund av stress, vilket då gör att vi inte syresätter oss maximalt. Detta skulle alltså kunna vara en faktor som delvis förklarar vår ökade förkärlek för godis och sötsaker.
Ett bra och enkelt "botemedel" mot detta sötsug är då helt enkelt att vi stressar mindre och lär oss att andas lugnt och djupt.

Information hämtad bl.a ur boken Belöning och beroende av Charlotte Erlanson-Albertsson och Anna Wingren.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...