fredag 29 juni 2012

DELAD BÖRDA LÄTTAR

Att må dåligt i livet hör till.
Vi drabbas alla vid olika tillfällen och av olika anledningar.
Ingen är förskonad.

När du väl är i en sådan här period. Då du mår riktigt dåligt och inte kan se något slut. Inte vet hur du ska kunna lösa det helt. Då då tvivlar på dig själv. På allt. Då är det tufft.
Vad du inte vet just då är att när det är som allra jobbigast, då är du oftast som närmast lösningen. Den finns runt hörnet, i nästa andetag. Bara du håller ut lite till.

Att under en sådan här period ta hjälp av dina medmänniskor kommer att hjälpa dig att finna både råd och att må bättre. Att dela din "börda" med andra lättar på tyngden för dig. Genom att sätta ord på dina tankar och känslor och "lämna över dem" till en annan person så kommer du att känna att det känns lättare. Dels ger det dig en möjlighet att formulera dina tankar. Det gör dem tydliga för dig vilket också gör det lättare att förstå hur du tänker och känner. Förhoppningsvis ger det dig också möjligheten att lättare själv kunna hitta en lösning.
Det finns också en god möjlighet att din vän bemöter dig på ett sätt som känns bra för dig - stödjande, peppande, förstående. Kanske har han eller hon också en del klokskaper att dela med sig av.

Om man inte har en vän att dela sina tankar med då? Eller om man känner att man inte återigen vill dela sin börda med samma person? Då kan du behöver få samtalshjälp på annat håll. Många gånger kan du få bra hjälp genom att prata med din familjeläkare. Antingen kan du i samtal med honom/henne få hjälp och stöttning, eller så blir du remitterad till en terapeut, beteendevetare, psykolog eller liknande. En professionell hjälp som kan vara ovärderlig i sådana här situationer. Det kan hjälpa med ett samtal eller två ibland för att du ska känna att du hittar vägar och lösningar på ditt problem. Ibland krävs fler samtal.

Det finns också hjälp att få på annat håll. Här är några telefonnummer du kan ringa om du mår dåligt och inte vet till vem eller vart du kan ringa:

  • 112 - Jourhavande präst. Ett nödnummer du ringer och begär att få prata med jourhavande präst.
  • 08 - 702 16 80 - Jourhavande medmänniska (kl. 21.00 - 06.00)
  • 020 - 22 00 60 - Hjälplinjen -  på denna sida hittar du dessutom länkar och telefonnummer till ett flertal bra hjälporganisationer som erbjuder stöd i många olika sammanhang.
Slutligen vill jag säga att det inte är fel eller skamfullt att må dåligt. Det är starkt och modigt att be om hjälp, särskilt om du inte är van vid att göra det. När  du har gjort det en första gång och känt vad positivt det är, då är det så mycket lättare att göra det i framtiden.
Nästa gång kan det också vara den som lyssnar och stöttar. Du som är den som finns där för någon annan som behöver dig. Det är så det fungerar i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...