onsdag 6 juni 2012

MOTIONERA MERA OCH BLI SMARTARE


Människan har fysiologiskt inte förändrats mycket alls sedan vi som urmänniskor levde på Afrikas savanner. Man tror att vår genupsättning har förändrats 5 promille - resten är densamma som den var då. Det innebär att vi idag har samma fysiska behov som vi hade för många hundra tusen år sedan.

DÅ var vi tvungna att jaga och samla vår mat = fysisk aktivitet.
Vi gick och sprang långa sträckor för att ta oss dit vi ville. Vi bar och kånkade det vi ville flytta med oss.
NU går vi som längst till närmaste butik och fyller vår varuvagn med allt vi behöver för flera dagar framöver.
Dessutom har vi idag ofta stillasittande jobb, tar bilen, tunnelbanan eller bussen när vi ska någonstans och får därmed betydligt mindre vardagsmotion än förr.

Motion fyller flera viktiga funktioner - det handlar inte bara om att vi blir tjocka om vi inte rör oss tillräckligt. Vår hjärnor påverkas positivt när vi motionerar. Under fysisk aktivitet bildas nya hjärnceller i viktiga delar av hjärnan. Hjärnan ökar dessutom sin anpassningsförmåga , blir större och får bättre motståndskraft mot skadlig påverkan.
När vi är fysiskt aktiva stimuleras våra tankefunktioner och vi får dessutom bättre balans och motorisk inlärning.

Att motionera är dessutom ett av de mest effektiva sätten att minska stressbelastning. Ytterligare bonuseffekter är att blodtrycket sänks och immunförsvaret stärks.

Så vad väntar du på?!?!
Rör på dig!

Se till att hitta ett sätt som du mår bra av och tycker är kul. Om du gör något som är roligt ökar chansen med många hundra procent att det blir av.
Så vad vill du göra för att må bra?:

Springa
Dansa
Simma
Hoppa studsmatta
Göra kullerbyttor
Valla får
Gå på händer
Promenera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...