torsdag 7 juni 2012

LIFTING - MOTSATSEN TILL MOBBNING

Det finns många människor som inspirerar mig. Det kan vara allt från mina barn till personer som arbetar med att göra jorden till en bättre plats. En av dessa världsförbättrare som jag beundrar och vars klokskaper jag suger åt mig av är Sanna Ehdin. Sanna som för ett tag sedan markerat en utveckling hos sig själv genom att byta namn till Sanna Anandala.


Jag läser dessa oerhört inspirerande rader på Sannas blogg:"Lifting är det nya ordet, och det betyder motsatsen till mobbing. Dvs att man inte trycker ner någon annan genom att finna fel på dem – tvärtom lyfter man den andra människan genom att se till deras fördelar och positiva sidor. Man älskar upp upp upp varann helt enkelt! Lyfter med den gudomliga energin som finns i överflöd för alla.
Jag myntade det nya ordet "Lifting" förra veckan, för behövde något som säger motsatsen till mobbing. Vi har för många negativa ord men för få positiva…"
Är det inte underbart!!!
LIFTING

Det är så klart det vi ska syssla med! Lyfta upp varandra. Leta efter det goda och positiva. Sanna jämför med Loreens vinnarlåt Euphoria - "We're going up up up up up..."
Att göra ett medvetet val att leta efter och förstärka det positiva - både hos dig själv och andra, kommer att ge ditt liv helt nya kvalitéer. För det fina är att det vi fokuserar på, det växer. Väljer du att fokusera på det goda och fina så kommer också det att öka i ditt liv. Och när du väljer att förstärka det i andras liv som växer det även hos dem.
Om du inte är van vid att fokusera på det positiva (alltför många är av födsel och ohejdad vana enbart fokuserade på att hitta sådant som inte är bra eller inte fungerar), kan det ta lite tid att "svänga om" till ditt ny liv. Men när du börjar leta efter det goda hos andra kommer du att förvånas över hur enkelt det kan vara. Det finns nämligen hos alla  även om inte alla kan, vill eller förmår att visa det så tydligt. Ju mer du tränar på att leta, desto lättare kommer det att gå och desto mer positiva saker kommer du att finna.
Börja med personerna du har när dig. Se till att LYFTA UPP dem ordentligt idag.
Har du barn? Du kan säkert komma på massor med sätt som du kan lyfta dem på. Gör det! Det kommer att stärka deras självkänsla och göra både dem och dig gladare.
Likadant är det med alla andra människor du har runtomkring dig.
Låt oss motverka mobbning på alla plan och istället ägna oss åt lifting!

4 kommentarer:

 1. Lifting verkar ha vissa berörngspunkter med samtalsmetoden "MI - motiverande samtal" som används vid olika slags motivationarbete. I den brukar man fokusera på en klient förändringsinriktade uttlanden istället för på hennes motstånd mot förändringar. Det är ett sätt att skapa motivation och "lyfta" klienten i sitt fortsatta motivationsarbete.
  http://www.fhi.se/Handbocker/SOMRA/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med dig om Martin. MI har fått mycket positiv respons tack vare att fokus ligger på just möjligheter snarare än motstånd.

   Radera
 2. För mig är vi alla goda men kapabla till det mesta om vi lider och inte är i kontakt med våra känslor. Det är vi som lidit mest som behöver mest lifting eller kärlek som får mest kritik. Det är så härligt att lära sig att se och tilltala det goda i någon och känna att man når varandra på en annan djupare nivå...det är livet det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller absolut med om att vi behöver ta extra hand om och lyfta de som har det svårt. De behöver lyftas både ofta och kärleksfullt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...