onsdag 9 maj 2012

FÖRKYLD IGEN? DU KANSKE STRESSAR FÖR MYCKET.

Tycker du att du har en väldig otur när det gäller förkylningar?
Funderar du på varför du alltid blir smittad?

Om det är så att du lever ett stressigt liv, så kan det vara det som är boven bakom dina täta förkylningar visar ny forskning (artikel på Aftonbladet).
Forskare har sedan tidigare vetat att det finns ett samband mellan långvarig stress och risken för att drabbas av täta förkylningar, men man har inte förrän nu förstått sambandet. Ny forskning visar att under stressiga perioder minska kroppens känslighet för stresshormonet kortisol. Kortisol fungerar inflammationshämmande på immunsystemets celler. När känsligheten minskar ökar därmed risken för att drabbas av olika infektioner. Förkylningar är en av våra vanligaste infektionssjukdomar.

Här kan vi förstå vikten av att ta oss tid för att varva ner även under perioder av stress. Några bra tips att ta till på sådant du kan föröka prioritera:

 • SÖMN. Ingenting är viktigare än detta när du är stressad. Försök verkligen att få tillräckligt med sömn och inte minst att komma i säng i tid. Helst inte senare än 22.00.
 • ANDNING. Ta hjälp av djupandning - långsamma andetag som fyller luft ända ner i magen. Andas genom näsan, långsamt och djupt. Andas ut sakta genom mun eller näsa. Fokusera på andetag efter andetag. Gör att kroppen och själen slappnar av.
 • AVSLAPPNING. Ta dig tid att varva ner ordentligt. Hitta ett sätt som passar dig: en stunds meditation, en massage eller en stund på spikmattan.
 • MOTION. Fysisk aktivitet får din kropp att må bra och blir mer avslappnad efter din ansträngning. Se till att du får träna konditionen och hjärtat för bästa effekt.

Fördelen med att du ser till att slappna av mitt i all stress är att du efter det blir mer fokuserad och därmed mer effektiv - utan att behöva stressa. Dessutom kommer du alltså öka dina förutsättningar att hålla dig friska.


3 kommentarer:

 1. Det känns nästan som att det var skrivet till mig det här inlägget. Har haft långvarig förkylning sen årsskiftet och det är nog långvarig stress som har en del i det hela, har jag börjat förstå nu.

  SvaraRadera
 2. Oj då. då är det bäst att du tar hand om dig lite extra mycket. Ge dig själv en period då du plcokar bort så mycket som möjligt från din vardag. En sorts "semester" från alla måsten som faktiskt inte är måsten. Satsa på sömn och avslappning också. Det behöver du nu. Kanske också grunda med något bra och stärkande vitamintillskott.
  Krya på dig.

  SvaraRadera
 3. Jag är förkyld för tredje gången i rad inom kort tid.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...