torsdag 5 april 2012

MINDFULNESS - HÄR OCH NU MINSKAR DIN STRESS

Stressen och pressen har ökat i samhället och enligt Jon Kabat-Zinn, professor och stressforskare, så kan denna kroniska stress påskynda vårt åldrande på ett sätt som även ger förändringar på genetisk nivå.
Det skulle innebära att vårt sätt att leva idag kommer att påverka människorna i framtiden på ett negativt sätt. Stort att tänka på och kanske inte riktigt greppbart.

Det räcker egentligen att du tänker på dig och dina förhållanden för att du ska komma underfund med om du lever ditt liv på ett bra och balanserat sätt. Att uppleva stress ibland och i olika situationer är oundvikligt och heller inte farligt för oss. Vi är byggda för att klara av stressfyllda situationer både i psyket och fysiken. Faktum är att det till och med kan vara bra för oss att få hela "systemet" att anstränga sig lite extra ibland. Det som däremot inte är bra är den ständigt närvarande känslan av stress och press. Den du inte kan koppla bort och som gör att både din kropp och din hjärna får arbeta för högryck hela tiden. Det är denna typ av stress som Jon Kabat-Zinn menar kommer att ge genetiska förändringar för människan framöver.

Hur ser det ut i ditt liv?
Hur mycket stress innehåller det som du inte mår bra av?
Hur mycket av denna stress kan du faktiskt eliminera genom att handla och prioritera annorlunda?

Ett annat mycket effektivt sätt att öka sitt välmående och balansera upp känslan av stress är att praktisera mindfulness. Mindfulness, eller medveten närvaro som det också kallas, innebär att du tränar på att koppla bort stressande tankar och istället enbart är fokuserad på här och nu.
Det finns många olika övningar du kan göra för att träna mindfulness. Googla gärna "mindfulness" för att få olika tips och se vilket som känns som något som kan passa dig.
En av mina favoritövningar när det gäller mindfulness är annars denna som du gärna får prova flera gånger om dagen.

Medveten närvaro med kaffe/te:

  • Känn koppens tyngd i din hand
  • Kupa händerna runt koppen och känn värmen från kaffet/teet sprida sig till dina händer.
  • Lyft koppen till munnen och känn muggens kant mot dina läppar.
  • Ta en klunk och notera smaken och värmen när kaffet/teet möter tungan.
  • Svälj långsamt.
  • Känn hur kaffet/teet sakta rinner nerför matstrupen.
  • Föreställ dig att värmen från vätskan långsamt sprider sig i din kropp och ger dig välbefinnande.
  • Upprepa sakta och njutningsfullt denna procedur under hela tiden tills kaffet/teet är slut eller tills du känner dig nöjd.
  • Om andra tankar kommer till dig under tiden motar du bara vänligt men bestämt bort dem och låt fokuset återvända till ditt drickande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...