tisdag 10 april 2012

BELÖNINGSBEROENDET

En av människans starkaste drivkrafter är att söka och uppleva olika typer av belöningar. Dessa belöningar som kan variera från person till person syftar till att antingen få oss att koppla av eller att ge oss en kick.
Detta beteende är genetisk och har alltid funnits. Däremot har formerna av belöning utvecklats och förändrats. För många tusentals år sedan kunde belöningen vara att få hugga in i en saftig köttbit efter en lång jakt, att ha sex eller kanske att få sova lugnt och tryggt på en skön sovplats. Idag kan dessa belöningar definitivt också fungera, men vi har också "berikats" med en massa nya former av belöningar:
  • droger/stimulantia
  • överkonsumtion av mat
  • shopping
  • spel
  • Internet
Det finns många fler...

Att sträva efter och vilja ha belöningar är alltså fullt naturligt och inga konstigheter med det. Däremot är gränsen ibland hårfin mellan att söka och skaffa sig belöning på ett balanserat sätt eller att det tar överhand i ditt liv och istället blir ett beroende. Det som händer när belöningar går över till att bli ett beroende är att du antingen börjar kräva de stimulantia som du ser som din belöning. Det kan vara alkohol, socker, nikotin eller andra former av droger som skapar ett kemiskt beroende som både din kropp och din hjärna behöver. Det kan också handla om den kemi som sätter igång i din kropp i forma av endorfiner, dopamin eller andra hormoner som utsöndras när du belönar dig själv. Din kropp reagerar med att önska dessa hormoner både oftare och genom intensivare upplevelser, vilket startar ett beroende.

Vem som helst kan fastna i ett beroende. 
Gemensamt för de allra flesta som fastna i någon form av beroende är att de behöver hjälp med att ta sig därifrån. För en del är det en lång väg att ens komma till insikt om sitt beroende - förnekelsen är påkopplad till max. Andra är medvetna, men skäms för att berätta att de inte kan kontrollera sig själva och sina handlingar.
Just insikten att detta kan drabba precis vem som helst - och gör det, är viktigt.

  • Finns det något område där du känner att du har svårt att kontrollera dig själv och din "konsumtion"
Troligtvis gör det det. Det gör det för de allra flesta av oss av och till. Det gör oss inte till beroende, men det gör att vi lättare kan förstå att det är lätt att gå över gränsen om omständigheterna är på det viset.
Om du känner att du är i riskzonen själv, sök hjälp redan nu hos någon som är expert på  beroenden. 
Känner du någon som du upplever är beroende och har problem med det? Försök att ta upp det till diskussion. Tala om att du är fundersam över hans/hennes beteende och att du för att du månar om honom/henne undrar om du på något sätt kan hjälpa. Troligtvis behöver du ha dessa samtal flera gånger. Om möjligt ta hjälp av flera vänner och bekanta, och om det handlar om ett allvarligt beroende kan du kontakta en beroendeterapeut för rådgivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...