torsdag 22 mars 2012

TRÖTT OCH ORKESLÖS? DU KAN VARA VÅRDEPPIG.


Takdropp, fågelkvitter, solsken och vårblommor som tittar fram i gräsmattan. En härlig tid som du har längtat efter. Nu borde du känna dig riktigt glad och pigg när våren äntligen är här!
Men det är inte alltid så.
Faktum är att ganska många människor känner sig deppiga och nedstämda på våren. Och det känns väldigt egendomligt eftersom din hjärna säger åt dig att du "borde" vara som allra gladast nu. Men du kan liksom inte förmå dig. Det känns verkligen inte glädje- och energifyllt - bara tröttsamt och energilöst.

Vårdeppighet eller vårtrötthet är motsvarigheten till hösdeppigheten och troligtvis lika vanligt. Det handlar också om samma sak -  våra kroppar hänger inte med in ljusets växlingar och hormonerna får oss att reagera med trötthet och nedstämdhet. Under den tiden då solen jobbar på att lysa allt mer och framför allt längre på dygnet har så många som 25 % känningar av omställningen mer eller mindre. För ungefär 5 % blir det så allvarligt att man kan prata om en regelrätt depression.
Du som är pollenallergiker kan även i och med pollensäsongen känna av en ökad trötthet, både av allergin i sig, men också som en biverkning av många allergimediciner.

Denna vårtrötthet brukar kunna hålla i sig i ett par, tre veckor och går som sagt över av sig själv när din kropp hunnit anpassa sig. Det kan vara skönt att veta att du långtifrån är ensam om att känna så här och att det dessutom är helt ofarligt och övergående.
Du kan hjälpa till själv genom att se till att vara ute mycket i dagsljus. Framför allt mår du bra av att gå ut på morgonen för att hjälpa kroppen till en bra dygnsrytm. Lyssna också på vad din kropp behöver och försök att varva fysisk aktivitet med att också vila och ta det lugnt.

2 kommentarer:

 1. japp - vårdepp här!
  men precis som du skriver så tror jag den släpper nu efter tre veckor ungefär. börjar känna mig mer tillfreds.
  har svårt med temperaturinställning i kroppen.
  tack för en magnifik blogg!
  kram från dalsland//

  SvaraRadera
 2. Tack för dina fina ord Jeanette! Du ska se att deppigheten kommer att dala här nu under den närmaste tiden. Kroppen är finurlig och talar om för oss vad vi behöver - du behöver ta det lugnt ett tag för att sedan komma igen med nya tag. Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...