onsdag 28 mars 2012

COACHEN - EN KATALYSATOR

Den nya Tv-serien Coacherna som sänds har börjat sändas på Ettan kommer att väcka debatt. Åtminstone hoppas jag det. Jag har sett det första avsnittet och tycker att det gav mersmak. Coachyrket är tacksamt att driva med och skådespelarna är fenomenala.

Alla har hört talas om coacher, men långt ifrån alla har egna erfarenheter av att ha jobbat med en. Däremot tror jag att de flesta har åsikter om coacher - oavsett de egna erfarenheterna.
Själv måste jag erkänna att jag var väldigt "skeptisk" själv innan jag började arbeta som coach. Jag hade en hel del fördomar om coacher som styr och ställer över personers liv som inte själva klarar att fatta några egna beslut. När jag ändå fick ett erbjudande om att  börja jobba som coach efter att precis ha avslutat min beteendevetenskapliga utbildning tackade jag ja ändå. Min tanke från början var att testa i några månader för att få med mig en bra erfarenhet. Men redan efter mitt första samtal (med en kvinna som tvingades till coachning mot sin vilja av sin arbetsgivare för att få vara kvar på sin tjänst) så var jag fast. Jag ÄLSKADE det! Och jag var bra - därför att det gick bra för dem jag coachade. Och mina fördomar visade sig att vara just fördomar. Jag insåg att en coach definitivt INTE styr och ställer över någons liv. Så nu fem år senare arbetar jag fortfarande som coach och har definitivt inga planer på att sluta.

Jag ser mitt jobb som coach som en katalysator. En katalysator är ett ämne som sätter igång en kemisk reaktion utan att själv förbrukas. Jag är alltså ett medel som den som behöver coaching använder för att utvecklas och för att sätta igång processor hos densamma. Genom att ställa frågor, visa på olika alternativ och hela tiden låta kunden upptäcka nya vägar och möjligheter startar en "kemisk process" - en utveckling på de plan som kunden önskar, ibland även inom andra områden av bara farten...
Även om målet är klart från början - kunden har en önskan om vad han eller hon vill uppnå, så är resan dit aldrig klar. Resan tar sin form på vägen. Vi hjälps åt att leta efter den bästa och mest effektiva vägen hela tiden. Ibland hittar vi rätt vägar direkt, men ibland måste vi också testa några olika vägar innan den rätta dyker upp. Det är ett spännande arbete.

Om du behöver en coach, så finns det många olika "sorter" att välja på. Med olika inriktningar och med olika metoder  gemensamt är att de alla ska hjälpa dig att utvecklas på det mest gynnsamma sättet för just dig. Är du osäker på vad/vem du ska välja, fråga runt bland vänner och bekanta om någon kan rekommendera någon. Be sedan om en träff/ett telefonsamtal. Det är jätteviktigt att du känner förtroende för din coach och att personkemin känns rätt. Det ska kännas bra för DIG.

Passar också på att förtydliga att jag inte är en certifierad coach. Däremot har jag en tre-årig högskoleutbilding till Pedagog och ytterligare tre års högskolestudier till Beteendevetare. Coach kan man enligt en del bli över en helg ;-). En utbildning är alltid bra, men det är inte en garanti för att någon gör ett bra jobb. Det är ändå resultatet för kunden som räknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...