torsdag 23 februari 2012

TRÖSTE- OCH BELÖNINGSSAMHÄLLET

Något har hänt och håller på att hända med vårt belöningssystem. Vi har ett belöningssystem i hjärnan helt enkelt därför att vi ska göra sådana saker som är viktiga för vår överlevnad: äta, dricka, motionera, ha sex etc. När vi gör dessa saker reagerar hjärnan genom att från belöningssystemet sänder ut "feelgood-hormoner" i form av signalsubstansen dopamin. Vi njuter och mår bra när dopaminet når särskilda mottagarmolekyler i andra delen av hjärnan. Det är denna känsla vi vill åt.

I dag lever vi under helt andra förhållanden än vad vi gjorde för tusentals år sedan då människan ständigt behövde kämpa för sin överlevnad. Vi har egentligen inte behovet av att belöna oss för att överleva längre.
Ändå upplever jag att vi i större och större utsträckning känner behov av att belöna oss. Då handlar det mer om psykologiska orsaker än om överlevnad.

Vi har gjort något bra och är definitivt värda en semla eller två.
Vi har blivit dumpade och belönar/tröstar oss med glass.
Vi har bråkat med partnern och belönar/tröstar oss med "lite" shopping".
Jag exemplen kan fortsätta, men jag tror att ni förstår vad jag menar.

Vi har alltid en anledning att belöna oss!
Att belöna sig själv genom omtanke och/eller erkännande är så klart inget fel. Det är till och med sunt och bra. Men att hela tiden belöna sig med att äta, shoppa, ha sex eller vad det nu är vi belönar oss med är inte riktigt bra. Det skapar ett beroende!

Väldigt många har idag problem med att de äter fel och/eller för mycket och en stor anledning till det är belönings-/tröstätandet. Jag tror att vi ALLA känner igen oss i det. Problemet är att vi verkar finna fler och fler anledningar till att belöna och trösta oss.
Det går som sagt att belöna sig själv på annat sätt än genom att exempelvis äta 200g Marabou mjölkchoklad eller köpa fem nya toppar på H&M. Det som krävs är en medvetenhet kring beteendet och en ny strategi att följa. Det här bitarna jobbar vi mycket med i distanskursen "Tänk Dig Smal  gå ner vi vikt med KBT".

Vill du bryta ditt belöningsberoende får du:

  1. Fundera på vilka situationer som utlöser de känslor du behöver trösta/belöna.
  2. Fundera på vilka känslor det är du känner då.
  3. Tänk sedan ut andra sätt som du kan trösta/belöna dig på som inte innefattar exempelvis mat ; ta ett skönt bad, gå en promenad, läsa en bok, dricka en kopp te, prata med en vän etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...