måndag 6 februari 2012

ENERGI - LADDA MED LJUS

Vi påverkas vare sig vi vill det eller inte av naturens rytm och årstiderna. Förr i tiden anpassade man livet efter årstid, men nu förväntas vi prestera precis lika mycket oavsett säsong. Någon lär ha sagt att den uppfinning som har varit sämst för människans välbefinnande är glödlampan. Detta därför att vi nu inte behöver anpassa oss efter årstid eller tid på dygnet. Vi kan ha ljust, vara vakna och arbeta när vi vill. Det är bara att trycka på en knapp.

Tyvärr är inte ljuset från glödlampor "rätt sorts ljus" för oss. Vi behöver solljus, eller åtminstone dagsljus.
Under vinterhalvåret blir vi trötta då vi dels förbrukat vårt förråd av D-vitamin som vi med solljusets hjälp laddat under sommaren. Låg nivå av D-vitamin  i kroppen påverkar också serotoninhalten. Serotonin är en hormon som hjälper nervcellerna att sända signaler i hjärnan. Låg halt av serotonin ger ökad risk för depression. Det får oss också att längta efter socker och snabba kolhydrater - vi behöver helt enkelt ladda med energi, men skräpmat är inte lösningen på problemet.

Det vi behöver för att ladda energi, både fysiskt och psykiskt är dagsljus. Solljus är att föredra, men det kan vi inte alltid styra över. Under vinterhalvåret är inte solen tillräckligt stark för att påverka vår D-vitamin nivå. Vi behöver fara till sydligare breddgrader under vinterhalvåret för att under en riktig solsemester kunna fylla på vårt lager. Däremot kan vi definitivt bli piggare och gladare av att vara ute i dagsljus.

Hur ser dina dagar ut? 
Vistas du ute i dagsljus varje dag?

Det bästa är att vara ute en stund mitt på dagen då solen står som högst (även om den göms bakom moln). En promenad på 20 minuter under lunchtid kommer att göra underverk med din energinivå.


Annat du kan göra för att få energi från ljuset är:

  • Se till att arbeta vid ett fönster.
  • Få lite frisk luft och ljus på väg till eller från jobbet varje dag. Gå av en hållplats tidigare eller gå en kort promenad innan jobbet.
  • Se till att rummen du jobbar/befinner dig i är ljusa av både dagsljus och med hjälp av lampor om det behövs.
  • Prova att sätta in dagsljuslampor i armaturen där du jobbar eller befinner dig i hemmet. En del får mycket god hjälp av det.
Själv får jag väldigt mycket energi, både fysiskt och mentalt av att se solen gå upp. Att promenera eller springa när solen hjälper till med att starta dagen ger en magisk energi som räcker hela dagen.

2 kommentarer:

  1. Jag dricker Holistics flytande D-vitamin varje morgon =)

    SvaraRadera
  2. Suzan - solsken på burk ;-). Lite extra riktig sol på det och du kommer att stråla som en sol hela du :-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...