måndag 2 januari 2012

VISIONEN OM BERGET - FÖRSTÅ DITT FÖRÄNDRINGSARBETE


När du ska arbeta med någon form av förändring kan det vara värdefullt att ha en tydlig vision av hur förändringsarbetet kommer att se ut. Jag brukar använda mig av "Visionen om berget" i min coaching.

Om du tänker dig att du ska arbeta med att exempelvis förbättra din hälsa (motion och matvanor) så kan visionen se ut så här:
Se framför dig ett berg, ett lite lagom högt berg (inte Mount Everest). Berget är vackert beläget. På sluttningarna växer träd och buskar. Du står nu vid bergets fot och betraktar det . Du vet att du ska ta dig upp mot bergets topp, och det ger dig en bra känsla i kroppen. Du känner dig redo och inspirerad.

Berget symboliserar den förändring du står inför - i det här fallet att förbättra din hälsa.
Du kan ta dig upp för berget på två sätt.

1. Du kan välja att åka upp med linbanan som finns utmed ena bergssidan - ett snabbt sätt att nå toppen = ditt mål med förändringen.

2. Du kan välja att gå på någon av alla de stigar som slingrar sig runt och uppför berget. Det är ett nätverk av stigar mellan träd och buskar, inte alltid lätta att följa, men de kommer att sakta och säkert leda dig mot toppen.

Låter det frestande att ta linbanan? Då kommer du snabbt till ditt mål. Linbana är den snabba och "lätta" vägen - men sällan den rätta. Den motsvarar alla andra genvägar du kan ta när det gäller att förbättra din hälsa; konstiga bantningskurer eller extrema träningsprogram. Brukar denna typ av åtgärder ge ett varaktigt resultat? Sällan, eller hur? En av anledningarna kan vara att det är väldigt lätt och smidigt att ta sig upp med hjälp av linbanan. Så lätt att du tänker att det kan du göra flera gånger. Då gör det ingenting att du inte klarar av att stanna uppe på bergstoppen. Du som har jojo-bantat kan känna igen dig i det här exemplet.

 Nej, istället ska du ta dig uppför berget genom att vandra på de slingrande stigarna. Visst, det kommer att ta mycket längre tid. Du kommer troligtvis att välja fel stig ibland, vilket innebär att du måste gå tillbaka en bit och leta reda på en annan, bättre fungerande stig. 
Men du kan ta det lugnt. Det är inte bråttom. Passa på att njuta av din bergsbestigning istället. Stanna upp då och då och känner dig duktiga och nöjd. Tänk på att njuta av din färd. Det är så ditt förändringsarbete ska se ut. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...