tisdag 24 januari 2012

SJÄLVKÄNSLA - GE DIG TID OCH UTRYMME


Om du vill jobba med att förbättra din självkänsla, krävs det att du ger dig själv tid. Tid som du spenderar med dig själv. Det är först när du tar dig tid att umgås med dig själv och ingen annan som alla tankar och reflektioner om dig själv, tillvaron, ditt samspel med andra osv har möjlighet att sjunka in och växa sig tydliga.

Om du ständigt befinner dig med andra personer runt omkring dig, så kommer din "egen röst", din känsla för vem du är och vad du vill, att drunkna i alla andras önskemål och krav.
Andras närvaro för din personliga utveckling är också viktigt. Det är först i samspelet med andra och när du kan spegla dig mot andras beteenden och åsikter som dina egna tankar kan formas. Men du behöver egentid för att kunna formulera dem så att de stämmer överens med dig och med dina värderingar.

Det är inte alltid lätt att hitta tid för sig själv. Ibland befinner vi oss i perioder i livet då egentid känns som en ouppnåelig lyx. Problemet är då ofta att vi tänker för stort. Egentid är viktigt och det gäller att hitta stunder då det går att fokusera enbart på dig. Det behöver inte handla om flera timmar i sträck eller flera dygn i kontemplation och ensamhet- ibland är 10 minuter i fred på toaletten minst lika värdefullt.
Här kommer några förslag på var och hur du kan göra för att få lite egentid då du kan fundera på vem du är och vad du tycker om dig själv, din situation, vad du uppskattar i tillvaron - ja helt enkelt lite kvalitetstid med dig själv som den bästa vän:

  • På bussen/tåget/tunnelbanan. Lyssna på lugn och meditativ musik i dina hörlurar och låt tankarna vandra till dig själv och dina behov.
  • I bilen på väg hem från jobbet. Stäng av bilradion och låt det vara helt tyst. Bestäm dig för en frågeställning om dig själv som du vill fundera på under bilfärden.
  • Gå en promenad. Naturen är speciellt avstressande för oss, gå gärna i skogen eller annat naturskönt område. 
  • Hitta en lugn plast på jobbet. Ta 10 minuter av din lunchrast och fundera på vad du mår bra av. Kanske har ni ett vilorum som du kan boka upp lite nu och då.
  • Gå och fika själv. Sök upp något trevlig och mysigt fik där du kan sitta avskiljt och fundera på din tillvaro. Välj gärna något där sannolikheten är låg att du träffar några bekanta, så att du får vara ifred.
  • Lås in dig på toaletten. Nöden har ingen lag, så är det hopplöst att hitta tid och plats att få vara ifred på, så lås in dig toaletten en stund. Skyll på att du är hård i magen och passa på att fundera över vad du uppskattar i ditt liv.
I dagarna arbetar jag med att skriva färdigt min nästa e-bok/e-kurs som kommer att heta "21 dagar till bättre självkänsla". En bok/kurs för dig som vill jobba med att förbättra din självkänsla genom att under 21 dagar successivt arbeta med övningar och stärkande goda vanor som hjälper dig att lära känna dig själv och ökar din självkänsla. Boken/kursen kommer att gå att beställa genom mig och kommer att kosta 129:-. Du som redan nu vet att du vill beställa den kan få göra en förhandsbeställning och får då köpa boken/kursen för endast 49:- så snart den är klar. Om du vill förhandsboka mejlar du mig på kontakt(snabela)ulrikagabriel(punkt)se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...