fredag 6 januari 2012

KONSTEN ATT HÅLLA NYÅRSLÖFTET OCH FÖRÄNDRA DINA VANOR


Så här några dagar in på året är det många som känner sig grymt motiverade att ta tag i allt det där som bör tas tag i: hälsan, relationerna, vikten, rädslan, utmaningarna... ja allt vad det nu kan vara.

Faktiskt är det så att det känns lite smått magiskt med ett nytt år. Det är som om allt som hände under 2011 är lämnat långt där bakom oss - speciellt det som vi inte är så nöjda med. Nu har vi istället ett helt nytt magiskt år framför oss som vi kan göra vad vi vill med.
Vi känner oss peppade och motiverade, och det är en fantastisk drivkraft.

Men, som jag säger till alla mina coachingkunder:
- Motivation är en FÄRSKVARA.
Du kan inte förlita ditt  förändringsarbete och dina drömmar på din motivation, för den kommer att försvinna - om en 14 dagar ungefär. I snitt känner vi oss motiverade så länge inför något nytt, ibland betydligt kortare, ibland längre.
Det du behöver göra för att kunna lyckas med det du vill är att hitta till vanor och rutiner som kommer att hålla i längden.

Det här är mina grundläggande råd för hur du ska lyckas med ditt förändringsarbete:

 1. Bestäm dig för EN sak att börja med. Om du har ett stort område som du vill jobba med att förändra, exempelvis din hälsa, så kan det innehålla massor med bitar som du vill förändra och förbättra. Du kanske vill komma i säng i tid, motionera mer, äta hälsosammare osv. osv. Skriv gärna ner alla dina tankar och (önske)mål, men välj bara ETT som du ska börja  med.
 2. Börja med något enkelt. Börja med att förändra något som du VET att du klarar av. Du ska känna att du lyckas och att du är på väg. När du har gjort denna förändring vid några tillfällen, exempelvis under en vecka, så lägger du på ytterligare en. Låt det blir svårare allt eftersom och glöm inte bort att peppa dig själv och ge dig beröm för att du lyckas.
 3. Byt ut dina dåliga vanor. Ta bort en dålig vana och byt  ut den mot en som fungerar.
 4. Utvärdera. Fundera på vad som är bra och varför. Fortsätt göra på samma sätt. Fundera på det som inte går lika lätt och fundera på varför det är så. Fundera på vad du har för SABOTERANDE TANKAR som vill "lura dig" att misslyckas. Dina saboterande tankar är de som försöker rättfärdiga att du gör sådant som du inte borde göra. Om du exempelvis vill gå ner i vikt kanske du tänker:
  - En liten tårtbit gör ingen skillnad. Eller
  - Jag kan börja banta i morgon istället. Eller
  - Jag är faktiskt värd att få äta allt som jag vill,  det gör ju alla andra på festen. Osv.
  Dessa tankar hjälper inte dig i ditt förändringsarbete - de stjälper dig. Du behöver uppmärksamma dem och hitta andra och bättre tankar att byta ut dem mot.
 5. Var inte för hård mot dig själv. Det kommer inte alltid att gå exakt som du har planerat. Se inte det som en katastrof utan som en tillfällig händelse. Återgå bara till din nya vanor så snart du kan.
 6. Fira dina delmål. Sätt upp en massa delmål på vägen som är enkla att nå och som du på ett eller annat sätt markerar din nöjdhet med att du har uppnått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...