onsdag 30 november 2011

STRESSFRI JUL


Julen är som gjord för att locka fram stressdjävulen - framför allt hos alla Prestationsprinsessor.
Julen handlar till stor del om att väcka barndomens längtan och förväntan till liv. Vi vill fira SAMMA jul nu som när vi var små och vi vill att våra barn ska få uppleva detsamma. Fin tanke i sig.

Problemet är att vi tenderar att minnas vår barndom selektivt. Det innebär att vi plockar ut bitar som passar med den "sanning" som vi tror att vi upplevde. Till exempel minns jag att det ALLTID var snö på julafton när jag var barn. Något som jag idag med statistikens hjälp kan se att så inte var fallet. Jag minns också julen som en enda stor förväntan utan spår av minsta lilla besvikelse. Om jag tänker efter lite noggrannare kan jag framkalla minnen av att det kunde vara fruktansvärt långtråkigt att vänta på allt de som de vuxna hade bestämt att vi skulle göra. Det var julmat och det vara gudstjänst och det var Kalle innan vi fick öppna paketen. Jag tror till och med att det skulle "vilas middag" ibland... Väntan, väntan, väntan.

Inte nog med att vi minns selektivt, de flesta av oss har idag inte samma förutsättningar att förbereda och fira jul som vi gjorde i vår barndom. Om vi vill fira vår barndoms jul, så innebär det att vi vill göra som våra mammor gjorde. De i sin tur ville fira jul som deras mammor gjorde. Julen är starkt förknippad med familjetraditioner som vi vill föra vidare. Traditionerna kan spåras flera generationer tillbaka. Det är bara det att vi idag lever under helt andra förhållanden än vad våra mormödrar gjorde. I dag förvärvsarbetar de flesta och har inte samma tid och möjlighet att rimma och koka, baka och lägga in som de hade i hemmen för 30 eller 50 år sedan.

Självklart är det både roligt och trevligt att föra traditioner vidare. Men, ibland kan vi behöva reflektera över vad vi gör och varför. Kanske är det på sin plats att du och din familj tillsammans funderar på vad som är viktigt för inför och under julen.

  • Ska det vara en enda lång kapplöpning fram till jul för att hinna med alla måsten? 
  • Vad är viktigt för er att ha med i ert julfirande? Finns det något som kan plockas bort?
  • Går det att förenklas? Kan ni hjälpas åt i familjen/släkten på något annat sätt?
  • När du väl sitter där på julaftonsmorgon, hur vill du känna dig då?
Även om ni har följt släktens traditioner i alla år, så är det inte förbjudet att skapa nya egna traditioner. Om någon misstycker mot förändringar i "julprogrammet" får du förklara varför du har valt att göra så. Tala om vad som är viktigt för dig och hur du vill fira jul.

Själv har jag sedan flera år tillbaka framgångsrikt använt mig av mantrat
JULEFRID.
Det är det jag vill känna både inför och under julen. Det kan innebära att både skinkan och pepparkakorna köpts färdigbakade och färdigskivade på ICA. Men vi har lika mycket julstämning - om inte mer, här hemma ändå.

Vad har du för tankar kring julen och julfirandet?

2 kommentarer:

  1. Julefrid var ett bra ord Ulrika. Jag satte stopp för julstress och alla måsten för ca. 13 år sen. När barnen var små, fick dom så otroligt många julklappar, och allt skulle öppnas så sent som möjligt. Dom tröttnade verligen på paketen, och var nöjd med hälften. Så vi lag om scemat med paketen, 1 i julstrumpan på morgonen, några utvalda paket efter jullovsmorgon, Kallenaka skippade vi, för barnen tyckte inte att det var något speciellt med det, för det finns ju så mycket tecknade filmer för dom att se. Annat var det när jag var liten, då visades det inte så mycket tecknat på tv.

    SvaraRadera
  2. Susan - Jag känner igen hetsen med julklappar till barnen. Det bli lätt en "tävling" mellan släktingar att överträffa varandra i häftigaste julklappen. Visst är det mycket skönare när man hittar sina egna och lite lugnare rutiner.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...