torsdag 27 oktober 2011

EN SAK I TAGET!


Om du upplever att du har mycket att göra, känner dig trött, sliten och stressad, då är mitt allra första tips till dig att ta dig en "mini-time out". Det kan du göra genom att i stort låta livet fortgå som det gör, men bestämma dig för att under minst en veckas tid - gärna längre, fokusera på EN sak I TAGET.

Vi har fått lära oss att det är bra att vara effektiva (vilket det självklart är, men inte alltid och till en viss utsträckning). Kanske känner du igen fenomenet att du står i köket och diskar och kommer på att du har glömt att vattna blommorna. Istället för att slutföra diskandet avbryter du det för att gå och hämta vattenkannan (annars kommer du att glömma bort det). På vägen till vattenkannan ser du att posten inte har blivit omhändertagen, så du börjar att sprätta kuvert och läsa. I ett brev ligger en kallelse till tandläkare till din son och du går med den för att påminna honom om att han ska på kontroll. Med kallelsen i handen, på väg mot sonens rum ser du att det ligger smutstvätt i en hög på golvet. Du plockar upp de blöta strumporna och tar med dem för att lägga dem i tvättkorgen. Väl där ser du att korgen en proppfull och att en maskin behöver köras. Du börjar sortera tvätten, men inser att tvättmedlet är slut och du måste gå och hämta i förrådet. Väl där framme kliar du dig i huvudet och undrar vad det var du skulle hämta och vad det är du egentligen håller på med. Känns det igen? 

Vi människor är duktiga på att göra flera saker samtidigt. Ett tag var det ofta ett av kriterierna i en platsannons att den sökande skulle klara av att "ha många bollar i luften". Det kravet är det turligt nog väldigt sällan man ser nu. Vi har nämligen insett vad det kan få för konsekvenser. Det håller ett tag att vara supereffektiv och tänka på och jobba med flera saker samtidigt, men det är inte någon långsiktigt lösning. Förr eller senare blir det för mycket och risken är att man då i värsta fall klarar av att göra - INGENTING.

Även om vi de facto klarar av att göra flera saker samtidigt, så blir det en högre stressbelastning på oss. Kanske känner du det inte när du väl är mitt uppe i alla aktiviteter, men när dagen är slut är du säkerligen rätt trött. Inte minst för hjärnan blir det en extra belastning.
Genom att bestämma dig för att under en period medvetet vara fokuserad på att bara göra en sak i taget, så kommer du ge både kropps och själv en möjlighet att återhämta sig. 
Det finns en risk för att det låter lättare än vad det i själv verket är. Är du van vid att vara supereffektiv och brukar klara av att läsa mejlen samtidigt som du lagar kvällsmaten, tar hand om tvätten och pratar i telefon, så blir det en utmaning. Men med lite träning så klarar alla av det. Det gäller bara att bestämma sig för att du behöver ge dig själv lite lugn i tillvaron och inte minst att du är värd att ta hand om dig själv.

Rent praktiskt innebär det att du:
 • Bestämmer dig för att du vill prova detta och att du i och med det inser att det som eventuellt kommer att hända är att du initialt upplever mer stress eftersom du tycker att saker och ting inte sker så fort som du önskar. Om så är faller behöver du DEFINITIVT träna på att göra bara en sak i taget.
 • Du bestämmer dig för att det är ok om det nu under en period blir så att du inte hinner med så mycket som du har tänkt dig. Det kan bli så. Men, det kan också bli tvärt om! Många gånger tror vi att vi är effektiva när vi gör mycket på en gång, men i själva verket får vi mer gjort när vi koncentrerar oss på en sak i taget.
 • Du bestämmer dig för att träna, träna och åter träna på att göra en sak i taget. Du kommer att glömma bort och behöva påminna dig flera gånger, men det är helt ok. Ju längre du håller på, desto lättare kommer det att gå.
 • Du bestämmer dig för att hålla på i minst en vecka för att därefter kunna utvärdera vad den veckans "downsizing" har gett dig. Om du känner av en god effekt, men tror att du har ännu större behov, så fortsätt en vecka till.
Lycka till! Berätta gärna hur det går för dig om du bestämmer dig för att prova. Du kommer att förvånas över den omedelbara effekten av att förändra något så "litet".

2 kommentarer:

 1. Mitt i prick.
  Kom på mig själv häromkvällen att jag gick från a till b utan att slutföra a. Det upptäckte jag när jag var på punkt c.

  Men har blivit mkt bättre på återhämtning, annars skulle jag inte överleva jobbet...

  SvaraRadera
 2. Chrissan - ja, så där gör vi nog lite till manns. Eller, snarare är det nog faktiskt till "kvinns". Jag tror att vi kvinnor många gånger är mer effektiva än vad som är nyttigt för oss. Bra att du jobbar med återhämtningen - den är som du vet supervitkig.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...