onsdag 21 september 2011

LYSSNA... PÅ DET TYSTA

Vi har väldigt mycket ljud omkring oss idag. Ofta drunknar alla enskilda ljud i någon sorts sammansmält ljudmatta och vi registrerar dem inte ens. Ändå påverkar de oss och gör oss trötta.
Ett tyst hem idag innehåller ändå en massa bakgrundljud från kyl- och frys, fläktar, klockor, diskmaskinen och en massa andra tekniska prylar. Först när strömmen går förundras du över den egentliga och totala tystnaden.

Det är viktigt och helande för oss att vistas i tysthet. Om vi inte räds tystnaden, så ger den oss ett gyllene tillfälle till reflektion och eftertanke - att lära känna oss själva, utan en massa störande moment. Om vi inte räds, skriver jag därför att många är livrädda för att behöva stanna upp och lyssna. Kanske får vi höra något som vi inte vill höra. Kanske säger vårt hjärta något som vi inte vill lyssna på. Eller tänk om jag inte hör något alls? Tänk om jag inte har något att säga till mig själv?
Vill du leva ett liv där du är sann mot dig själv, dina behov och önskemål, så måste du stanna upp och lyssna. Annars riskerar du att leva ditt liv efter andras önskemål och drömmar. Då kommer du aldrig att känna dig nöjd och tillfreds.

Det är inte farligt. Det är viktigt! Det värsta som kan hända om du börjar leta efter tystnad är att du kommer att vilja uppleva det igen och igen.
Jag har själv väldigt behov av tystnad. Jag störs lätt av ljud, speciellt när jag vill koppla av. Då tycker jag om tystnaden och känner hur jag kan ladda energi i den.

Om du vill prova på vad hur du kan utvecklas och finna ro och dig själv i tystnad, så gör så här:

  • Avsätt tid, minst 20 till 30 minuter, då du kan vara för dig själv någonstans där du inte kommer att störas av en massa ljud. Naturen är magisk plats att ladda energi i. Även om det inte kommer att vara helt tyst där, så är de ljuden som tillhör naturen lugnande och livgivande.
  • Var kravlös. Den här stunden handlar om att bara vara och låta tankarna komma och gå som de vill.
  • Om du har svårt att koppla av, så försök att slappna av genom att fokusera på din andning. Följ andetaget från inandningen genom näsan, hela vägen genom kroppen och ut igen. Lyssna efter naturens ljud. Känn efter hur kroppen känns, hur du mår.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...