lördag 3 september 2011

KBT - EFFEKTIVT FÖR NYA VANOR


KBT (Kognitiv beteendeterapi) är en mycket framgångsrik behandlingsform inom många olika områden. Den handlar i korthet om att du får lära dig hur dina tankar formar olika beteenden hos dig och dessa beteenden genererar känslor som i sin tur ger nya tankar. Så där fortsätter det runt, runt i ett evigt kretslopp.

Genom att börja studera dina tankar och se om du kan ersätta sådana som inte är bra för dig, kan du också påverka både ditt beteende och dina känslor. Du kan också börja med att förändra något i ditt beteende för att på så sätt framkalla nya känslor som i sin tur genererar nya tankar osv.
Dina känslor däremot är det svårare att ändra på i första läget.

Ett par exempel över hur tanke/beteende/känsla påverkar varandra:  
Tanke: Usch vad jag känner mig trött och sliten nu när jag kommer hem från jobbet.
Känsla: Trött, deppig.
Beteende: Går och letar i skåpen efter något sött att äta för att pigga upp dig. Äter sedan de mesta som kommer i din väg.

Tanke: Oj vad trött jag är efter jobbet. Det har varit en ansträngande dag.
Känsla: Trött
Beteende: Behöver få vila och ladda batterierna. Tappar upp ett bad i badkaret.

Som du ser är det samma tanke i början, då personen är trött efter en jobbig dag. I det första exemplet lägger personen till med negativa värderingar och tycker synd om sig själv. Följden blir att han/hon känner sig ännu mer trött och nere. Lösningen blir att söka tröst och "energi" i något sött att äta. Detta leder i sin tur till nya negativa tankar om dålig karaktär, hopplöshet och misslyckanden.
I det andra exemplet är personen också trött, men där är det mer ett konstaterande. Han/hon väljer istället att ta han om sig och göra något som känns behövligt. Detta kommer att leda till nöjda tankar.
  • Om du har någon situation eller ett beteende som du vill förändra, fundera på vilka dina tankar är just då.
  • Hur får dessa tankar dig att må? Vilka känslor känner du?
  • Hur får sedan dessa tankar dig att agera? Hur beter du dig till följd av vad du tänker?
  • När du har förstått hela processen är det dags att börja tänka på alternativa tankar. Hur kan du tänka istället för att stärka dig? Kan du formulera om en negativ tanke så att den blir positiv och ändå sann?
  • Skriv gärna ner så många olika och alternativa tankar du bara kan. Dessa kan du sedan välja mellan att ersätta den som jag kallar saboterande tanken med så fort du får tillfälle.
Denna metod använder jag mig av i distanskursen "Tänk Dig Smal" - läs mer om kursen HÄR!
Ny kursstart 7 november. Preliminärboka din plats redan nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...