torsdag 22 september 2011

HÅLL FOKUS PÅ MÅLET OCH VAR FLEXIBEL PÅ VÄGEN

I alla typer av förändringsarbeten är det viktigt att veta vart du är på väg. Att ha ett tydligt mål att hålla riktning mot. Vilket just ditt mål är beror på vad det är du vill uppnå. Fundera på:

  • Om det är något specifikt du vill uppnå. Ett mål som är tydligt definierat och gärna mätbart. Exempelvis. att springa en halvmara, att få ett nytt jobb, att hålla ett föredrag eller vad det nu kan vara. Det är ditt huvudmål.
Huvudmålet är stort och kanske en bit bort från din verklighet idag. Föreställ dig att du kan se ditt mål långt där bort i horisonten.

Ett mål som ligger långt borta kan lätt kännas omöjligt att nå när motivationen tryter (vilket den kommer att göra förr eller senare), så därför är det viktigt att dela upp det stora huvudmålet in mindre etappmål. 
  • Bestäm dig till att börja med ett första steg som du behöver ta för att "vara i gång" med ditt förändringsarbete. Det kan vara en mindre, men ändock symbolisk handling som talar om för dig att nu är du på väg mot målet.
  • Hitta sedan flera delmål som du ska nå på vägen. Ha hellre flera mindre delmål som du  lätt kan checka av att du har uppnått. Glöm inte bort att fira för varje gång du har uppnått ett delmål och ta sedan fokus på nästa etapp. Lyft då och då blicken bort mot horisonten för att se ditt huvudmål där framför dig.
Det kommer garanterat att komma tillfällen då det inte går som du har planerat. Du kommer då kanske inte att nå dina delmål som du har planerat. Det är i dessa lägen det är lätt att tappa fokus helt och hållet och tänka att du ska strunta i allt ihop. Därför ska du vara förberedd med en plan B.

  • Ha redan i förväg en plan för hur du ska hantera situationer som kan uppkomma som gör att det inte går som du har planerat. Vad skulle kunna inträffa? Vad har du för möjligheter att hantera situationen på ett bättre sätt? Vad kan du göra för att fortsätta jobba mot ditt huvudmål?
  • Fortsätt att ha kvar ditt fokus på ditt huvudmål, men ändra delmålen på vägen om det behövs. Det kan visa sig under ditt förändringsarbete att din ursprungliga plan inte var perfekt för dig, då måste den justeras. Se det inte som ett problem att ditt delmålsarbete inte alltid går som planera. Det är huvudmålet som är det viktiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...