söndag 4 september 2011

CTRL + ALT + DELETE - ÅTERSTÄLL DIG SJÄLV TILL ORGINALSKICK?


Ibland kan det vara bli för mycket av allt - även av det goda.
Periodvis kan vi klara ganska hård belastning och stressfyllda situationer, men det är inget som håller på sikt. Vi är gjorda för att ha en balans mellan anspänning och vila.

Stress, som egentligen är ett positivt fysiskt tillstånd ska upplevas under kortare perioder (minutrar) för att kroppen med full kraft ska göra sig redo för kamp/flykt/jakt/ansträngning.  Hela vårt system sätts i "maxläge" och varenda cell i kroppen är bered på att prestera till max under den korta stund som det behövs. Ungefär som när du rusar bilens motor för att vara beredd på att rivstarta.

Problemet är att vi idag upplever stress av många olika anledningar och inte minst att det är en pågående känsla som sitter i länge - dagar, veckor, år, och inte för en kortare stund. Om vi återigen jämför med en bilmotor som rusas, så skulle det innebära att vi kör med låg växel och höga varvtal hela tiden. Inte bra som du förstår.

Ibland blir det bara för mycket av allt och då känner du efter ett tag att du har svårt att orka med och fokusera. Du glömmer bort saker, är irriterad och ofokuserad. Då kan det vara läge att göra en mental tryckning på CTR, ALT och DELETE. Ge dig själv en möjlighet till paus och omstart.
I ett stressat tillstånd är det lätt att tänka att det inte går. Hur ska du hinna med det?
Men handen på hjärtat (som inte alls mår bra av det tillstånd du befinner dig i), vad är alternativet? Om du fortsätter att köra köra på i samma tempo kommer det tillslut att dyka upp hinder som varningssignaler. Först kanske det kommer några vägbulor som manar till fartsänkning, men sedan kommer det en vägg i din väg, och tro mig, den vill du INTE köra in i.

Alternativet, det enda vettiga är att trycka på din mentala CTRL, ALT och DELETE knapp. Du behöver pausa och göra en omstart i lugnare tempo. Vad det innebär kan vara väldigt individuellt. En del mår bra av att bara ta ledigt från jobbet en dag och göra ingenting. Andra behöver en längre period med lägre arbetsbelastning och färre måsten. Vad behöver DU?

CTRL + ALT + DELETE innebär:

  • att du trycker på nödbromsen och stannar upp. Den fart du har i nuläget är inte hållbar i längden.
  • att känner efter hur du mår, egentligen. Vad är det du behöver för att återfå balansen i livet?
  • att du gör något direkt i handling som du mår bra av; tar ledigt, sover, äter nyttigt, umgås med vänner, har egentid, går i skogen... ja vad som helst dom du behöver och mår bra av. Gör det nu! 
  • att du funderar på hur du ska göra på lite längre sikt. Hur kan du göra för att inte föras med i stressen och pressen på samma sätt igen? Finns det något du kan avsäga dig? Sänka kraven? Be om hjälp? Sök hjälp av terapeut, coach el dyl. om du har svårt att hitta din
För mig innebär också CTR + ALT + DELETE att jag rent fysiskt tar hand om mig. Äter medvetet nyttigt, utrensande och uppbyggande. Tar det lugnt ett tag för att samla kraft, men därefter motionerar på ett sätt som ger mig glädje och energi.

Behöver du påminna dig själv om att ta det lugnt? Då kanske dessa ringar är något?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...