lördag 20 augusti 2011

TRÄNA HJÄRNA - BLI SMART OCH GLAD

Nu forskning visar ännu fler positiva effekter av att träna hjärnans arbetsminne. I ett nordiskt forskningsprojekt har dopaminets påverkan vid träning av hjärnan visat att vi inte bara får bättre minne, utan att vi även får en rad andra positiva effekter som bonus.

Att vi kan träna vår hjärna till att bli effektivare för att få ett större arbetsminne, det har bevisats tidigare. Det kan vi exempelvis göra genom att lösa korsord, soduko, läsa, göra minnesövningar, lösa problem/gåtor etc.
I en studie som genomförts av Karolinska Institutet, Umeå Universitet, Åbo Akademien och Universitetet i Åbo och som nyligen publicerats i vetenskapstidskriften Science där man undersökte just träningens effekt för den förbättrade hjärnkapaciteten, visade det sig dessutom att det finns fler positiva "bieffekter" av hjärngympa. Forskarlagen kom nämligen fram till denna typ av träning även ökade produktionen av dopamin i hjärnan.
Dopamin är en en av de allra viktigaste signalsubstanserna i hjärnan och det reglerar bland annat vår koncentration, motorik och vakenhet, men också hur glada och entusiastiska vi känner oss.

Med andra ord:

  • Om du ser till att göra saker där du tränar hjärnan, så kommer du förutom att få ett bättre minne att bättre kunna koncentrera dig och dessutom bli mer glad, vaken och entusiastisk.
Bruka du "hjärgympa"?
På vilket sätt då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...