fredag 26 augusti 2011

ENSAMHET - EN FÖRUTSÄTTNING FÖR DIN GENIALITET


"Det är omöjligt att vara omåttligt kreativ
om du inte står ut med att vara ensam med dig själv.
Ensamheten introducerar dig för din egen genialitet."

Robin Sharma
Hur står det till med din möjlighet till ensamhet?
Trivs du med att vara för dig själv?
Tar du dig tid till att var ifred?
Räds du kanske ensamheten?

Det är inte ovanligt att man tycker att det är jobbigt att vara ensam. Oftast känner man så när behovet av ensamhet egentligen är som störst. Då är det lätt att gömma det behovet bakom ett ständigt umgänge med andra. Då behöver man inte tänka och känna efter. Men förr eller senare brukar det slå tillbaka. För det är viktigt att vara in kontakt med sina egna tankar och önskningar. Hur ska du annars veta hur du egentligen mår och vad du behöver?

Om du tycker att det är svårt och kanske känns otäckt att ta dig tid för dig själv, föreslår jag att du börjar att öva i "mindre skala".
 • Utnyttja de stunder då du ändå är själv, när du står i duschen, åker bil eller cyklar själv etc. Var kvar i ensamheten lite längre än du brukar för att ge dig tid till reflektion.
 • Fundera då på hur du känner dig. Vilket humör är du på? Är du full av energi eller känner du dig trött?
 • Fundera också på vem du är, egentligen. Hur är du som människa i olika situationer? Vad tycker du om? Vad tycker du inte om? Vad mår du bra av? Vad stressar dig? Vad tycker du om det liv du lever?
 • Börja klura på något i din ensamhet. Hitta något "problem" som du kan lösa genom att fundera på olika alternativ. Träna på att vara kreativ.
 • När du sedan blir van vid både ensamheten och kreativiteten kan du medvetet skapa dig stunder i din vardag då du ser till att vara själv så att du får möjlighet till både reflektion över det som varit och funderingar på det som komma skall. Snart nog kommer du att inse din egen genialitet.


4 kommentarer:

 1. Älskar att vara själv och har ett stort behov av det. Läste en artikel i Leva för ett tag sedan om extroverta och introverta personer och hur olika de laddar energi. Jag är en introvert person som behöver mycket egentid för att orka. Jag jobbar gärna själv också och drömmen vore att vara egenföretagare och få jobba hemifrån.

  SvaraRadera
 2. Jag älskar att vara själv ha alldeles tyst runt mig och bara vara//Britt

  SvaraRadera
 3. Ett mycket bra inlägg som många säkert skulle må bra av att läsa och göra.

  Jag tycker om att vara ensam när det är självvalt och jag ser till att få tid för mig själv mer än bara i duschen ;)

  Jag är en reflekterande person och behöver det för att utvecklas som människa. Jag är som mest kreativ när jag tar en promenad ensam i skogen, sitter i bilen, står i duschen eller när jag är ensam hemma.

  Min lilla tjej brukar vilja "jymma" till sin mommo och moffa ibland och de stunder tar jag tillvara på för att njuta av ensamheten, ta hand om mig själv och bara vara och reflektera.

  Skapa dig en underbar lördag!

  Kram Ann@

  SvaraRadera
 4. Jaa!
  Jag tycker det är skönt när sambon någon dag/vecka hittar på något på ensam hand, så jag får tid ensam hemma!
  Eller, oftast är det på kvällen och jag och dottern har några timmar ihop, kanske lite mys med brasa och levande ljus och fotbad, sedan lite tid helt ensam när hon lagt sig! SÅÅÅ skönt!!
  Och det är ju inte för att jag inte uppskattar tiden med dem. Utan för att tiden med dem blir så mycket bättre om jag får egentid med!

  Ha en fin helg!
  Och tack för en mycket inspirerande blogg!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...