onsdag 27 juli 2011

LCHF-MAT BRA FÖR ATT LUGNA OROLIGA KÄNSLOR

Ny belgisk forskarstudie har bevisat att vi faktiskt kan trösta oss, det vill säga lugna våra oroliga känslor, genom att äta fet mat. Comforteating fungerar alltså bevisligen. Nu menar forskarna att man kan tillverka mediciner för att hindra fetmaepedemin med hjälp av denna kunskap. Jag föreslår att vi istället äter mer av det goda och nyttiga fetterna.

Du känner dig trött, rastlös, stressad eller orolig och vill lugna ner och dämpa dina känslor. Du gör det ofta genom att stoppa något i munnen. Känns det igen?
Men vad är det du äter vid dessa tillfällen? Är det ett äpple eller ett glas vatten du söker tröst och lugn i?
Nej, jag tror inte det va.
Snarare chokladbiten, glassbyttan eller resterna av gräddtårtan.

Ett forskarteam från Belgien har undersökt vilken typ av mat som påverka oss när vi känner oss oroliga och varför vi tröstäter. De kom fram till att det är den FETA maten som skänker oss bäst lugn och avspänning.
Med hjälp av magnetkamera har de kunnat studera hur hjärnan reagerade hos ett antal icke överviktiga personer. Dessa matades med olika typer av "mat" och forskarna fann att det just var den feta maten som lugnade försökspersonerna när de kände oro av olika slag.

Forskarna menar att detta bevis på att vi faktiskt blir lugnare av fet mat (något vi choklad och glassälskare vetat länge) och att det nu går att bevisa gör att det finns utrymme för att utveckla mediciner som kan påverka hjärnan, vilket i sin tur kommer att kunna stoppa den epidemiska fetman.
Jag som LCHF-anhängare menar att det både är hälsosammare och billigare att helt enkelt se till att äta fetare mat samtidigt som man undviker snabba kolhydrater och stärkelse.
Förslagsvis "tröstar" vi oss inte med choklad och glass, utan väljer andra, feta och sockerfria alternativ.
Min erfarenhet är också att genom att generellt äta mer bra fetter, så inträffar stunder av stress, oro och rastlöshet betydligt mer sällan. Kanske är det så att vi genom att äta denna typ av kost "motar Olle i grind". Vi äter oss inte bara friskare utan och mer psykiskt välmående.

Läs gärna mer om LCHF:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...