söndag 31 juli 2011

EN ALLDELES EGEN PLATS

Har du en plats någonstans där du tycker om att vara? Där du kan ladda upp energi, finna ro och där du trivs? Det kan vara hemma hos dig, en offentlig plats ett speciellt bord på ett café, en glänta i skogen eller en brygga vid vattnet.

Att ha en sådan plats ger dig möjlighet att få pausa och bara vara.
I ett så stressigt och överkommunikativt samhälle som vi lever i idag - ständig nåbara och uppkopplade, är det speciellt viktigt att ha en plats som är "din" och där du är själv med dina tankar.

Jag coachade för en tid sedan en kvinna som levde ett mycket hektiskt liv. Det var mycket på jobbet och likaså många aktiviteter med familj och barn. Hon tyckte att hon aldrig han landa och ta det lugnt. En stor del av anledningen till att det var så svårt att göra det var att hon upplevde att hon inte hade någonstans att ta vägen. Hon saknade en plats som var "hennes". Helst av allt hade hon velat ha ett eget rum hemma att inreda som hon ville där hon kunde omge sig med sådant som hon tycket om och som tillförde lugn och ro. Nu var inte det praktiskt möjligt eftersom huset inte var tillräckligt stort för det.
Vi diskuterade istället hur hon efter de rådande förutsättningar skulle kunna skapa sig en egen oas i hemmet.
Resultatet blev att hon ordande så att ett hörn i soffan blev "hennes" hon köpte ett par nya kuddar och ett doftljus och  kompletterade med en filt hon redan hade. På hyllan under soffbordet lade hon sina favoritböcker lättåtkomliga.
Det räckte för att hon skulle känna att det var hennes vrå och där kunde hon slå sig ner när hon kände att hon behövde landa. Tända doftljuset och lägga filten över axlarna.
Det roliga var, berättade hon sedan att det inte spelade någon roll om det var livat runt omkring henne. Hon upplevde ändå att hon kände sig rofylld när hon satt i "sitt hörn" i soffan.

Har du en egen plats?
Om inte, leta reda på en plats hemma eller någon annanstans där du tycker om att vara och prova att vistas där medvetet för att söka lugn och ro. Det kan vara precis det du behöver för att koppla av.
Omge dig med sådant som du tycker om, bilder, böcker, färger, dofter. På så sätt mår alla dina sinnen bra när du vistas där. Varje gång du besöker "din plats" så var medveten om det du du har omkring dig och hur du mår där just då. Ge dig en stund av medveten närvaro.

1 kommentar:

  1. Jag har lärt mig att jag bär med mig min alldeles egna plats. Mest tydlig blir den kanske i meditation men som jag kom på en gång.... " I thrive for that constant state of bliss, Undisturbed and interupted by nothing or noone. I'm not always there for sure but remebering this state always keeps the wait worth while". Försöker ¨ålla fast vid den vetskapen när det blåser som mest.. Lyckan, känslan av tillfrdställelse och lugn finns alltid där och det handlar inte om att "rida ut stormar" utan att lära sig dansa i regnet.... Lite som i sången.... "Im siging in the rain, just singin' in the rain.. what a glorius feeling I´m happy again. I'm lauging at clouds so dark up above the song's in my heart and I'm ready for love" :-)
    Namaste
    Pontus
    PS vi får ta en fika ngn gång....;)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...