söndag 12 juni 2011

SANNA EHDIN OM VARFÖR VI BÖR SKIPPA MACKORNA

Vackra Sanna, bild från hennes blogg.
Vi mår mycket bättre av att skippa mackor och pasta. Människan som art är nämligen inte gjord för att äta frön, utan det är något som tillkommit i vår kost de senaste 5000 åren för oss Nordbor. Sanna Ehdin skriver idag om varför vi inte bör äta spannmål och jag som veteallergiker är verkligen benägen att hålla med.

Idag publicerar Sanna Ehdin ett mycket intressant inlägg i sin blogg om varför vi bör låta bli att äta våra älskade mackor. Vi är nämligen inte fröätare. Fröätare har har näbb, eller möjligtvis nos och vassa tänder som råttorna. Du och jag har varken näbb eller nos.

Att jag inte mår bra av att äta vetemjöl förstod jag för ett drygt år sedan då jag fick veta att jag var allergisk mot vetemjöl. Jag hade inte själv en aning om att jag inte tålde vetemjöl, men fick reda på det under en allergitest hos Allergi- & Smärtmottagningen i Enköping. Jag är alltså inte glutenintollerant, utan har en allergi mot enbart vetemjöl. Jag hade alltså inte de typiska symptomen för glutenintollerans, utan tyckte nog att jag mådde hel ok.
Eller ok, var kanske en överdrift. Jag var inte sjuk, men jag kände mig inte pigg och frisk heller, men att det hade att göra med att jag åt vetemjöl hade jag ingen aning om.

Veteallergi visar sig ofta upp till ett dygn efter det att man har ätit något med vetemjöl, och då i form av trötthet, ont i lederna eller ett allmänt sämre immunförsvar. Det är med andra ord väldigt svårt att själv förstå att man är allergisk mot vetemjöl.
I flera års tid har jag detoxat ett par gånger varje år och mått fantastiskt bra av det. Så här i efterhand förstår jag att det till stor del berodde på att jag tog bort vetemjölet ur kosten vid dessa tillfällen.

Nu efter ett år utan vetemjöl och i stort sett övriga spannmål också har jag (peppar, peppar) inte varit sjuk, något som jag var rätt ofta tidigare, jag har inte längre ont i mina leder, jag har dessutom mer energi och ett allmänt bättre allmäntillstånd.
Om jag äter vetemjöl vid något tillfälle så blir jag helt utslagen dagen efteråt. Jag blir "vetebakis, som jag säger. Blir helt utslagen av trötthet och får direkt ont i lederna. Känns som om jag har influensa. Helt klart inte värt det.

Men vad ska vi äta då, om vi nu inte är spannmålsätare? Jo, i grund och botten är vi köttätare och mår också bra av grönsaker, frukt och bär.

3 kommentarer:

 1. Så spännande! veteallergi. Klarar du korn, vete råg ris?
  Mjöl behöver man ju inte. Om jag är hemma ensam så äter jag nåt köttaktigt (usch, det ordet var verkligen äckligt.. men ibland är det ju också så, t ex viss korv. Som jag nog inte vill veta vad det innehåller) Och fyller på med nån grönsak, oftast alldeles för lite. Ska det va spannmål måste det va grovt, annars mår jag inte bra efteråt. Min barndoms söndagsfrukostar, rostat bröd med hemgjord krusbärsmarmelad, får nog vara ett minne blott. Trist men sant. LCHF provade jag på ett tag, mådde BRA, men ville ju gå ner också och såpass kolhydratfri klarade jag inte av riktigt. Men kanske ska jag göra som du skriver ovan-strunta i mitt utseende och MÅ BRA! :-)

  SvaraRadera
 2. Vi har heller inte simhud mellan tår o fingrar, så då borde vi inte simma o bada.
  Vi har heller inte växtätarmage, så då borde vi inte äta vegetabiliskt.
  Vi har heller inte stol i baken, så då bör vi inte jobba på kontor.
  Vi har heller inte pedaler som fötter, så då bör vi inte cykla.
  Däremot oroar vi oss och tänker så mycket på vår hälsa, vad vi äter, vad vi tänker, att vi riskerar att bli sjuka bara av det.
  Ät, njut, rör på er i naturen och må bra i livet! Det är den enda "Meningen" det är med det. För motgångar kommer oavsett vad vi gör, i perioder.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...