onsdag 8 juni 2011

FRAMGÅNG, VAD ÄR DET?

Att vara framgångsrik är stort och eftertraktat, oavsett vilket område det handlar om. Det skrivs massor om hur du når framgång, både personlig eller karriärmässig. Men vad ÄR egentligen framgång? Vem bestämmer när du är framgångsrik? Hur ser måttstocken ut?

Framgång.
Framgångsrik.
Vad innebär det egentligen?
Att vara framgångsrik ses (oftast) som något positivt och eftersträvansvärt, men det finns inte någon färdig lösning på hur du blir det, och ännu mindre en klar förklaring på vad det egentligen innebär.

Nya och aktuella böcker på ämnet produceras i en strid ström. Jacqueline Kothbauers "Mediababe - nio steg till framgång med hjälp av media" är ett exempel och som dessutom innehåller massor med bra och konkreta tips på hur du kan använda dig av media för att lyfta dig själv och ditt eventuella företag. Nina Jansdotter har precis släppt sin senaste bok "Framgång med Facebook". Den finns att köpa som E-bok, men jag väntar till papperupplagan kommer (gillar att läsa och anteckna i boken).
Jag googlar på orden "bok + framgång" och får nästan 3 miljoner träffar!!! Då är det enbart svenska resultat. Samma sökning men med engelska termer ger, hör och häpna 404 miljoner träffar. Helt makalöst.
Framgång är stort. Väldigt stort.

Vi drivs och motiveras av olika saker i livet. Man kan dock skilja på två olika typer. Den ena kommer inifrån dig själv och innebär att du drivs av dina egna önskemål. Du vill göra och uppnå saker därför att du själv finner glädje och mening i det. Kvittot på att du lyckas och är framgångsrik är din egen känsla och nöjdhet över din situation.
Den andra typen innebär att du styrs av yttre faktorer. Du vill få bekräftelse på att du lyckas utifrån. Du drivs och motiveras av att få andras erkännanden. Din framgång kan mätas i antalet vänner på Facebook, antalet besökare på din blogg, nya jobberbjudanden eller löneförhöjning. Det är kvitton på att du är framgångsrik.
Självklart finns det även kombinationer av dessa två, men den huvudsakliga brukar ligga inom antingen inifrån- eller utifrån kommande drivkrafter/motivation.

Ingen av dem är mer fel eller rätt, så länge du känner att du har en bra och sund balans. Risken med att bara nöja sig med sin egen nöjdhet är att du blir för bekväm och inte vågar ge dig utanför "komfort zonen". Risken med att hela tiden behöva få bekräftelsen utifrån kan vara att du ständigt är på jakt efter andras godkännande, vilket leder till en stress och press som du inte själv kan kontrollera.
Som alltid är en bra och balanserad blandning att rekommendera.

Framgång är individuellt och för att veta vad det innebär för DIG att vara framgångsrik, så måste du fråga dig själv:

  • När känner jag mig tillfreds och nöjd med det jag åstadkommit?
  • Vilket är resultatet jag vill uppnå?
  • Är det viktigt för mig att vara framgångsrik?
  • Hur vet jag när jag är framgångsrik? Vilken är min måttstock?
  • För vems skull vill jag vara framgångsrik?
  • Vad är framgång för mig?

3 kommentarer:

  1. Tack för ett bra blogginlägg!

    Framgång för mig kan handla om tillsynes små saker men det innefattar alltid ett steg framåt.

    Om man vill nå framgång i 7 steg vill jag gärna tipsa om Framgångsveckan som jag och Framgångsbyrån STHLM höll i under våren.

    http://www.naknacoachen.se/2011/04/02/framgangsveckan/

    Hoppas att du får en framgångsrik dag.
    Kram

    Linda
    (Den nakna coachen)

    SvaraRadera
  2. Märkligt, det var just vad jag satt och funderade på idag. Skönt att du strukturerade upp det. Så slapp jag;) Men, det är inga lätta frågor att svara på vissa dagar.

    /matilda

    SvaraRadera
  3. Först måste jag säga hur kul det är att min bok 'Mediababe' fick umgås med så här kloka tankar, Ulrika. Jag funderar mycket på framgång själv. Inte minst för att boken och föreläsningsverksamheten som jag byggt upp kring den är beviset på min framgång.

    Att skriva var min högsta önskan och en bok var det yttersta målet. Nu är jag där och vill vidare. Varför? För att jag är som allra mest lycklig när jag skriver. Så jag drivs av de inre faktorerna som tillfredsställelse, frihet och flow. Jag kan dock inte leva i en grotta med mina alster. Jag behöver få uppleva att det jag investerar min tid = mitt liv, gör större nytta än att bara göra mig glad.

    Tyngdpunkten sitter dock i mig, mina känslor och välbefinnande. Tack för att du satte ord på det!

    Kram
    Jacqueline

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...