onsdag 11 maj 2011

VARFÖR ÄR DET SÅ SVÅÅÅÅÅÅRT?!?!?!?

Den frågan får jag ofta av mina coachingkunder eller då jag är ute och föreläser när jag talar om att förändra tillvaron till det bättre.
I dag VET vi hur vi ska äta för att må bra. Jag tror ärligt talat inte att det finns någon som inte vet vilken typ av mat som är nyttig och vilken mat som räknas som skräpmat. Vi vet också att vi ska ta hand om oss, motionera, sova tillräckligt och tänka goda och kloka tankar. Då mår vi bra.

Men gör vi det då?
Nu ska vi inte dra alla över en kam, men en väldigt stor del upplever att de har svårt att leva på de sätt som de vet att de "borde". Kanske är man insnurrad i negativa tankar och stress, kanske äter för dåligt, prioriterar inte sömnen eller har ständigt dåligt samvete för den uteblivna motionen - i dag igen.

Det är klart att frågan: -Varför är det så svårt att göra det vi mår bra av när vi vet vad det är vi borde göra? är relevant. Nu finns det inte bara ett svar på den, men min erfarenhet är att vi alltför många gånger fastnar i "Allt-eller-inget-tänket". Det innebär att vi tänker att nu jäklar ska vi ta tag i allt och bli riktiga friskusar med goda motions- och matvanor och fullproppade av goda tankar. Vi vet ju vad det är som saknas och som behöver göras. Problemet är bara att vi då gör det alldeles för stort och övermäktigt.
Med hjälp av den motivation till förändringen vi känner till att börja med, så får vi säkert till en del goda vanor i starten. Problemet är bara att livet väldigt sällan tenderar att gå som på räls och allting blir precis som vi har tänkt oss. Förr eller senare inträffar något som gör att det inte blir som du har tänkt dig. Mitt i motionerandet kanske du stukar en fot. Då kan du ju inte fortsätta att motionera. Då är det ligga bra att lägga ner hela projektet. Det fungerar ju inte ändå.

Problemet är att vi inte tycker om att misslyckas. Vi ogillar det så mycket att vi ser till att bestämma oss för att "ge upp" innan vi ens får chansen att misslyckas. Nu tycker jag inte om termen misslyckas, för det är få saker i livet som jag kan anse handla om misslyckanden, men jag använder termen ändå för att ni ska förstå vad jag menar. Vi behöver ge oss bättre förutsättningar för att LYCKAS (en term som jag däremot tycker mycket om). Hur gör man det då?

Jo, om du vill lyckas med förändringar i livet så ser du till att göra små förändringar åt gången. Låt det inte bli för övermäktigt, utan ändra på en sak i taget. Känn efter hur det känns. Fortsätt om det känns bra, eller byt strategi om det inte känns rätt. Då lämnar du inte utrymme för misslyckanden.

  1. Vad vill du uppnå? Formulera ditt mål i skrift så tydligt som möjligt.
  2. Vad behövs i för att du ska nå dit i form av kunskaper, resurser, tid etc? Har du det? Om inte, vem kan hjälpa dig?
  3. Bryt ner ditt stora mål i delmål. Var vill du vara om ett halvår? Om en månad? Nästa vecka?
  4. Vilket blir ditt första steg för att ta dig dit? Vilken liten förändring kommer du att börja med?
  5. Sen säger jag som NIKE, Just Do It!

1 kommentar:

  1. Utifrån egna erfarenheter så har jag tidigare använt mig av allt eller inget metoder. Jag håller på med min viktminskning och fick äran att vara med i FinForm2010 som du Ulrika höll i, sen dess har jag hållt i. Motivationen går lite upp och ner men när jag har motivation så gör jag små förändringar och när motivationen tryter så försöker jag bara hålla i de förändringarna jag trivs med, som passar mig. Jag ser detta arbetet som långsiktigt och under året känner jag bara att jag har lyckats och kan titta tillbaka på det och se det som något postivt i mitt liv. Jag är på väg uppför förändringens berg och tar pauser ibland för att njuta av utsikten! =)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...