onsdag 4 maj 2011

VÄN ELLER FIENDE?

Din hjärna kan vara din värsta fiende.
Det är den som får dig att tro på tankar som att du inte duger, inte kan något eller inte är något värd.
Det ligger i våra gener att ifrågasätta och vara skeptiska, framför allt till förändringar av olika slag. För många tusentals år sedan handlade om vår arts överlevnad. I dag står vi mycket sällan inför livshotande förändringar. Ändå gör sig vår hjärnas negativa sätt till känna både nu och då.
Och vi tror på vad den får oss att tänka.

Tankar som vi tänker ofta blir bara lättare och lättare att tänka för varje gång. Det byggs kopplingar som bara blir starkare och snabbare för varje gång.
Då är frågan, vad tänker du för tankar?
Är de negativa sabotagetankar eller stärkande tankar?

Din största resurs du har, är din hjärna - om du lär dig att använda den på ett kreativt och stöttande sätt. Den är som sagt näst intill förprogrammerad  med att komma med sabotagetankar som ifrågasätter det du gör och talar om för dig att det inte är någon idé att fortsätta banta, skaffa nytt jobb eller leta efter en ny kärlek till exempel.
Om du lyssnar på sabotagetankarna kommer du inte någonstans. Du måste lära dig att:

  1. Identifiera dessa SABOTAGETANKAR. När tänker du dem? Hur ser de ut?
  2. Låta hjärnan istället hjälpa dig genom att formulera STÄRKANDE TANKAR.
Ett exempel:
Sabotagetankar: Det är ingen idé att jag försöker att gå ner i vikt, jag kan ju ändå inte låta bli att äta en massa fikabröd så snart det bjuds.
Stärkande tankar: Jag känner mig frestad när jag ser att det bjuds på fikabröd. Men om jag äter kommer jag bara känna mig nöjd för en mycket kort stund. Efter det kommer jag istället att känna mig misslyckad. Jag tänker långsiktigt på det jag vill uppnå istället och känner mig glad och stolt över att jag väljer bort fikabrödet. Jag klarar av att göra det och jag kommer att känna mig stark och stolt.

Du kan STYRKETRÄNA din hjärna genom att tänka en massa positiva tankar om dig själv och din förmåga. Hitta en massa affirmationer som passar dig och det du vill uppnå. Du kan googla "affirmation" och få inspiration, eller kanske hitta någon här som passar dig.

Jag är en underbar individ. 
All jag företar mig klarar jag.
Det fina i livet kommer till mig.
Jag går stark genom livet.
Jag möter dagen med glädje.
En utmaning är en ny möjlighet.

Låt din hjärna arbeta FÖR, inte mot dig. Men då måste du också träna den för att den ska bli stark och samarbetsvillig.

1 kommentar:

  1. Kinesiskt ordspråk: "Passa dig för dina tankar, dom kan bli sanna". Ungefär. Och mitt i prick!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...