torsdag 5 maj 2011

PLANERA FÖR SOMMARLOVSKÄNSLA PÅ SEMESTERN


Kommer du ihåg de oändligt långa sommarloven du hade när du var barn? När skolfröken på avslutningsdagen tackade för det här läsåret sprang man ut i solen och värmen (för visst var det alltid varmt och skolsken ;)?) och hade all tid i världen att göra vad man ville.

Anledning till att man som barn upplever sommarlovet som oändligt är dels att, i varje fall de yngre barnen, inte har ett fullt utvecklat tidsbegrepp. 10 veckor känns helt enkelt som en evighet. Men den kanske viktigaste anledningen är att barnen inte har planen för sommaren helt klart för sig. Som vuxen vet man precis vilken vecka man ska åka till Kreta, när husvagnen ska plockas fram och när man ska åka till moster Gunilla i Säfsen. Vi styckar upp tiden efter planerade händelser och känner därmed att den är väldigt begränsad. Barnen som inte har samma planering ser den istället som helt obegränsad.

Nu är vi inne i maj månad. En månad som för många är intensiv. Det är utvecklingssamtal, konserter, uppträdanden, jobbsammankomster, klasskul och en massa annat. Trevligt visserligen, men lite svårt att hinna med allt ibland. När vi har mycket att göra känns det som att tiden går fort. Så innan du vet ordet av så är det dags för semester.

Visst vore det skönt att få med sig lite av den där härliga oändliga ledighetskänslan som man hade som barn när man gick på sommarlov?! Visserligen är det få av oss som har så mycket som 10 veckors ledighet. Vi kanske på sin höjd har fyra, eller fem. Men det går faktiskt att få in lite mer sommarlovskänsla även under dessa veckor. Det här ska du tänka på då:


 1. Se till att inte ha alla dagar och veckor inbokade. Om du har ett  späckat schema kommer du att känna stress och press snarare än ledighet och njutning.
 2. Fundera på vad det är som är viktigt för dig och din familj att uppleva under sommaren. Hur ser era behov ut? Behöver ni få ta det lugnt, njuta av tillvaron och umgås med varandra, kanske göra sådant ni annars inte har tid med? Eller, vill ni nu ta er tid att uppleva saker tillsammans, resa och ha en aktiv semester? Om ni har olika önskemål är det bra om ni ser till att det blir en bra blandning. Kanske kan ni ibland dela upp er för att alla ska känna sig nöjda.
 3. Sänk kraven. Fundera på hur du/ni kan ha en mer "laid back" attityd under ledigheten. Måste huset vara skinande rent? Måste all mat vara hemlagad? Finns det annat som du/ni kan göra för att förenkla era vardagsvanor?
 4. Ha gärna fler helt oplanerade dagar under semestern där ni inte vet i förväg vad ni kommer att göra. Om ni känner för det just då kan ni absolut hitta på något efter stundens ingivelse. Eller så kanske ni känner att både humör och väder gör det skönt att bara vara hemma och slappa.
 5. Fundera på vad du/ni verkligen  vill göra. Försök att inte tänka på vad ni tror att det förväntas att man "ska" göra. Man måste inte åka och bada för att solen skiner. Man måste inte åka utomlands. Det finns mycket som man inte måste göra, men som många ända känner förväntas i mer eller mindre utsträckning. Hur ser en skön sommar ut för just er?

3 kommentarer:

 1. Min drömsemester tillbringas ute på Vänern och på dess klippor med sol, natur och bara en massa lugn och ro och frid för själen!! Minst en vekca ska vi vara där iaf. Önskar det var fler! Annasr har vi lite uppdelad semester pga min mans jobb. Jag blir dock ledig i juli när han måste jobba och då kommer jag vara hemma med barnen och ta dagen som den kommer :)

  ps Jag har gått ner drygt 5 kg sedan jag började med LCHF och min pluffsiga mage är nästan helt borta!!!! ds

  SvaraRadera
 2. Det var alltså jag som skrev det ovan, inloggad på min jobbrelaterade blogg

  SvaraRadera
 3. Maria/Makena - det låter underbart! Och grattis till din viktnedgång! Bra jobbat!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...