tisdag 17 maj 2011

MUSIK PÅVERKAR DINA MÅ-BRA HORMONER

Genom att lyssna på musik som du tycker om aktiverar du kroppens produktion av dopamin - ett må-bra hormon, som gör dig på bättre humör och att du känner dig piggare.

När vi äter mat som vi tycker om, eller när vi har sex, utsöndrar våra kroppar signalsubstansen dopamin. Dopaminet förekommer i en rad olika system i kroppen och reglerar bland annat våra muskelrörelser, vår vakenhet samt humör och kreativitet.
Det är inte svårt att förstå att vi kan ta till både mat och sex för att få de "uppåtpuffar" och den energipåfyllning som vi kanske längtar efter. Tyvärr riskerar vi då också att skapa ett beroende då vi vänjer kroppen vid att ständigt ha höga nivåer av dopamin i kroppen.  Att detta kan leda till mat- och sexmissbruk är därför lätt att förstå.

Dock visar en nyligen genomförd studie att vi kan skapa samma dopaminpåslag genom att lyssna på musik som vi tycker om. Det låter lovande, för jag har ännu inte hört talas om "musikmissbrukare". Känns lite mindre riskfyllt att omge sig av musik. Forskarna i studien kon fram till att mest dopaminpåslag får du om du lyssnar på den typen av musik som du tycker om.

Säkert har du varit med om situationer då du tydligt har känt att musiken har påverkat din sinnesstämning. Kanske har du setat i bilen på väg till jobbet och varit trött, känt dig stressad och varit på allmänt dåligt humör. Så plötsligt börjar de spela din favoritlåt på bilradion och genast känner du att du blir gladare, får mer energi och är betydligt mer positivt inställd till det mesta i livet.
Det är dopaminet som ger sig tillkänna.

Se till att ha din favoritmusik lättillgänglig. Använd dig av Spotify eller andra musiktjänster där du kan ordna listor med olika typer av musik efter humör och behov. Må-bra musik behöver ju inte bara vara glada upptempo låter, utan kan lika gärna vara lugn, harmonisk och vacker att lyssna på.


  • Vad har du för favortimusik just nu? Vilken musik gör dig glad och får dig att må bra och få energi? 

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...