söndag 15 maj 2011

HÖGA KRAV PÅ ATT PRESTERA? PRIORITERA LUGN

Att ha höga krav på sig att ständigt prestera och att inte hinna med att ta det lugnt är inte hållbart i längden. Lär dig att se skillnad på olika typer av stress och att prioritera tid för återhämtning och lugn.


Om du har höga krav på dig att prestera och känner stress över att du inte hinner med allt som du vill och tror att du behöver, så är det dags att trycka på "nödstopp". Det är lätt att tänka att sen, när du är klar med allt, då ska du ta dig tid att koppla av.
Men, here´s news for you - Det tar aldrig slut!!!
Vi blir aldrig klara med alla måsten. Om det känns som att du börjar bli klar med det mesta av det som kan göras, så kommer det snart att dyka upp nya saker: disk, läxläsning, fönsterputs, laga mat, ringa ett telefonsamtal osv.
Du behöver själv ta makten över alla göromål och helt enkelt planera in för att pausa och ta det lugnt.
Det kan vara svårt i början, men du kommer att märka att det faktiskt kan göra dig mer effektiv på sikt. För när du låter kropp och själv återhämta sig mellan varven, så blir du också mer effektiv och energifylld.

Det du känner dig stressad över kan vara antingen självpåtagen stress. Det är stress som kommer av att man känner att man måste ha ett perfekt hem, laga all mat själv från grunden eller kanske att ha rutor på magen. Eller så kan det handla om att du känner dig stressad i och med att du går igenom svåra saker i livet - blivit arbetslös, är sjuk eller går igenom en separation till exempel.
Fråga dig själv varför du har så höga krav på dig själv och fundera på vad du kan  göra för att minska dina höga krav.

Lär dig att tid för att ta det lugnt, varva ner och hämta kraft är lika viktig som att prestera. Om du tar insikten att du aldrig kommer att bli "klar" med allt som ska göras till ditt hjärta så är det också lättare att kunna koppla bort alla göromål och istället koppla av en stund.

3 kommentarer:

 1. ja du Ulrika, så sant som det är sagt att lära sig att tänka rätt och planera är nog en livs uppgift, ask me i know... efter stroken som dock är många år sen så måste man tänka om många gånger, och det gör jag gärna, jag ska leva lääänge och njuta av det...

  SvaraRadera
 2. Jag har lärt mig att när jag böjar tänka i banorna kring att "bita ihop och jobba på", då är det precis det motsatta jag behöver göra, dvs ta en paus. Ofta är jag då väldigt nära att köra slut på mig själv och jag är dessutom ofta så stressad att jag inte längre kan prioritera och se i vilken ordning saker behöver göras. Och då behövs en paus. Ibland till och med ett "bryt ihop och kom igen". :-)

  SvaraRadera
 3. Katariina - för dig blir det självklart både extra tydligt och extra viktigt. Bra inställning du har till ditt resterande liv Katariina.

  Stina - precis, det är då du behöver ta "time-out" för att fylla på energi och ha en bra balans. Det blir ett så mycket skönare liv.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...