fredag 6 maj 2011

GRATTIS SIGMUND!

Idag för 155 år sedan föddes Sigmund Freud, psykoanalysens fader. Kanske är han mest känd för sin teori om att drömmar går att tyda och tolka.
Troligtvis är det Freud och hans psykoanalys som de flesta tänker på när de det handlar om ett besök hos psykologen. Man ser sig själv liggandes på en soffa med psykologen sittandes i en fåtölj snett bakom huvudändan.
Visserligen arbetar man fortfarande efter Sigmund Freuds teorier inom psykoanalysen och det går att få sådana behandlingar även idag, men det är inte lika vanligt som för, säg 100 år sedan.
Även om Freud och hans anhängare inom psykoanalysen på sitt sätt var banbrytande och har inneburit mycket för den personliga psykologin, så har den utvecklats en del de senaste decennierna. I dag använder vi i större utsträckning en mer humanistisk psykologi och jag skulle gissa att den vanligaste formen av psykologisk behandling är KBT- (kognitiv beteende terapi) inriktad. En terapiform som har visat sig ha både stora och positiva effekter inom en rad olika områden.

Men Freud är troligtvis den person som har satt tydligast spår i historien med många av sina teorier. Teorier som ligger till grund för en stor del av dagens psykologi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...