fredag 6 maj 2011

DÅLIG KARAKTÄR? LÄR DIG STÅ EMOT


Har du svårt att stå emot bullarna på fikabordet, fast du har bestämt dig för att tänka på vad du äter och stå över fika bröd?
Är det svårt att låta bli att provsmaka det som bjuds i matbutiken även om du inte är hungrig?
Kanske skyller du på din "dåliga karaktär"?
Du kanske till och med tydligt har uttalat för både dig själv och din omgivning att du  minsann har en dålig karaktär. Vilket innebär att det i princip är lönlöst att ens försöka stå emot. Det är ju ingen idé. Du lyckas ju aldrig med det ändå.
Det är lätt att ett sådant tänk blir en självuppfyllande profetia. Jag "är sån", tänker du, och utan att vara medveten om det så "blir du sån".

Hjärnan brukar liknas vid en muskel. Nu stämmer inte de exakt biologiskt. Utan att gå in på närmare detaljer kan  vi i varje fall konstatera att vi med framgång kan träna hjärnan att fungera både bättre och mer effektivt för oss. Om du tänker dig att din förmåga att inte klara av att stå emot frestelser ingår i en viss "muskelgrupp" i hjärnan: GE-EFTER MUSKELN. Men, du har också en annan muskelgrupp i hjärnan som du kan träna. Den heter: STÅ-EMOT MUSKELN.

För varje gång du tränar din GE-EFTER muskel  så blir du bättre och bättre på att just ge efter. Du tränar helt enkelt på att ha dålig karaktär.Du blir riktigt, riktigt bra på det efter ett tag.
Om du istället bestämmer dig för att träna din STÅ-EMOT muskel så kommer du att för varje gång du står emot en frestelse att bli starkare och duktigare på att göra just det.

Det handlar alltså om att bestämma sig för vilken "muskel" i hjärnan du vill träna.
Tänk att för varje gång du har använt en av dem, så kommer det att gå lite lättare nästa gång. Troligtvis är du som jag och de flesta andra, mänsklig, vilket innebär att du inte alltid kommer att lyckas. Det är helt ok om det händer någon gång då och då. Det är inte en katastrof. Det som är viktigt att tänka på i dessa lägen är att se det som en isolerad händelse. Helst göra ett medvetet val och inte bara "låta det hända". Nästa gång är det dags att träna STÅ-EMOT muskeln igen.

3 kommentarer:

 1. Halloy!

  Jag gillar inte kakor, bullar eller tårta så för mig är det inget problem. Jag är däremot väldigt förtjust i choklad och smörgåsar i alla dess former :)

  Hoppas att du får en härlig dag.

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 2. Den nakna coachen - vilken tur du har då som inte gillar sån´t ;-). Chokladen håller jag med om att den är svår att motstå, men smörgåsarna har jag intet problem med att stå över. Ha det underbart du med. Kram

  SvaraRadera
 3. Det har hänt något "skumt" sedan jag började med LCHF-kosten. När jag nu äter sött, till och med en maräng så smakar det INGENTING... min man däremot upplever allt sött SUPERSÖTT och vill därför inte ha det... Själv känner jag ingen smak alls av socker och vill därför inte ens stoppa det i munnen längre.
  Konstigt att det kan bli så olika :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...