torsdag 14 april 2011

MARIE GEHRKE , KOSTEXPERT OM SOCKRETS VERKNINGAR

Jag heter Marie Gehrke och har blivit inbjuden av Ulrika att gästblogga nu under den ”sockerfria veckan”!


Till vardags jobbar jag med utbildning och föreläsningar inom kost och hälsa. Ni hittar mig också på MG Miljökonsult.Ja, visst är det härligt med en sockerfri vecka! Det är också skönt för kroppen att dra ned på sockret.

Det som händer i kroppen när man äter livsmedel som innehåller socker är att blodsockret åker upp och ned under dagen. När blodsockret går upp blir du pigg, men när det sedan går ned igen blir du trött. Att blodsockret går ned och att du blir trött är ju något som vi alla är så vana vid så att vi har gett det hela ett eget namn ”paltkoma”. ”Paltkoman” börjar någon timmer efter lunch, det är då man blir trött och känner att ”man måste ha något”. Det kan då hända att man letar efter godispåsen, eller att man tar en kaka eller en kanelbulle. Då blir man pigg en stund, för att sedan bli trött och sugen på något igen, en liten stund senare.

Om man nu under sockerfria veckan ser till att dra ned på sockret och kolhydraterna så upplever man istället att blodsockret ligger på en jämn nivå under dagen. Man slipper sockersug och ”paltkoma”, och har istället en jämn och fin energinivå under hela dagen.

Samtidigt som man drar ner på kolhydraterna så behöver man också öka på de naturliga fetterna, fett som tex smör och grädde. Då fett styr mättnadscentrum och aptitreglering, så kommer man att känna att man blir mätt, nöjd, belåten och att sötsuget försvinner.

För att uppnå detta är det också viktigt att man drar ned på allt socker, inte bara det synliga vita. Utan det är viktigt att man även drar ned på de ”osynliga ” sockerkedjorna i den stärkelserika maten som är baserade på spannmålsprodukter. Stärkelsen i mjöl, pasta, potatis och ris omvandlas till glukos och höjer blodsockret på samma sätt som det vita sockret. Prova därför gärna att äta en måltid utan pasta, bröd eller potatis. Dvs ta bara en bit kött eller fisk, och till det en gräddsås och en härlig grönsallad. Du kommer då att uppleva att ”paltkoman ”uteblir, och du behåller en jämn energinivå under dagen! Lycka till alla med sockerfria veckan!

2 kommentarer:

  1. Mycket bra förklarat. Har ätit LCHF-kost i två veckor och orsaken är faktiskt att jag kände att min kropp inte ville ha pasta, ris eller potatis längre och då LCHF kosten inte innehåller detta var det ett lätt val att prova.
    Jag upplever inte samma hunger och jag är mycket piggare över lag vilket sannerligen är det jag önskade men har också gått ner 2 kg.
    Sockerintaget i min vardag annars är inte så stort då jag inte är så sötsugen men då jag inte valt att bli en stenhård LCHF-följare äter jag det jag känner för när jag känner för det och genom att följa den känslan mår jag nu fantastiskt mycket bättre :)

    SvaraRadera
  2. Har också ätit LCHF-kost under några dagar nu + att jag deltar i sockerfria veckan. Känner att detta mår kroppen verkligen bra av och jag har inget sug alls efter socker. Känner mig allmänt mer nöjd och mätt hela tiden mellan måltiderna. Var ute på lunch med jobbet idag och jag blev inte ens frestad när alla andra åt massa goda mackor och stor chokladboll till kaffet. Och då har jag nyligen varit både en mackälskare och en choklad älskare. Det är som ett mirakel! Äter inte ens superstrikt LCHF. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...