fredag 1 april 2011

INFORMATIONSSTRESSI dag överöses vi av information vare sig vi vill eller inte. På jobbet kan vi ha mejlboxar som svämmar över redan på förmiddagen. Vi har koll på alla våra vänner och även deras vänners vänner via Facebook och andra sociala medier. Vi kan få in hur många TV-kanaler som helst och likadant med radiokanaler. Vi har morgontidning och bara för säkerhetsskull kollar vi upp ytterligare några tidningar på nätet under dagen.

Det är helt fantastisk vad vi kan hålla oss uppdaterade om allt i vår omvärld, både stort och smått. Men, det har sitt pris. På CS (Computer Sweden) hemsida kan man i en artikel läsa att det inte är en slump att antalet fall av utbrändhet ökade dramatiskt i samma veva som vi övergick från ett industrisamhället till ett informationssamhälle.
Vi klarar inte av att processa hur mycket information som helst. Rent genetiskt är människan till 99.5 % den samma som vi var för flera tusen år sedan. Samhället däremot har utvecklats massor. Vi är helt enkelt inte gjorda för det samhälle vi själva har skapat. Vi blir mentalt stressade.

Nu har vi skapat oss det här samhället med hur mycket information som helst lättillgängligt, och det ska vi absolut inte glömma bort fördelarna med. För det finns så klart massor med fördelar. Det vi måste göra är att lära oss att hantera all den här informationen och se till att vi får vila från konstant "input".

Här är några tips:

 1. Bestäm dig för att begränsa ditt informationsintag inom de områden där du själv kan välja. Nöj dig med med morgontidningen och kanske ytterligare en nätupplaga om du känner behov av det. Välj ett nyhetsprogram du tittar eller lyssnar på.
 2. Kolla inte din mejl i tid och otid. Ha "mejltime" då du kollar mejlen. Exempelvis på morgonen för att kolla status och sedan efter lunch. Det är ingen idé att kolla mejlen precis innan du ska hem, för du har ändå inte tid att åtgärda något.
 3. Inför telefontid då du är tillgänglig och svara. Övrig tid får de som önskar nå dig lämna ett meddelande.
 4. Ha inte för många Internetsidor uppe samtidigt som du vill ha "koll på". Då frestat du att ha koll på alla sidor lite då och då. Precis som med mejlen kan du avsätta en viss tid för att kolla Facebook, läsa bloggar eller ha koll på andra saker på nätet. 
 5. Ta dig tid att medvetet koppla ifrån. Stäng av allt som stör dig eller uppsök en lugn plats. Vila en kort stund, meditera eller var medvetet närvarande. Se till att hämta kraft och energi där du kan finna den. Gör detta flera gånger om dagen.
 6. Sitt inte vid datorn eller Tvn till alldeles innan du ska sova, utan låt hjärnan få varva ner lite innan.

1 kommentar:

 1. Ojoj, den där bilden var verkligen mittiprick så som det känns när det blir för mycket!

  Själv tycker jag att bloggvärlden är "värst". Man vill vara social och trevlig och hänga med, men det blir för mycket. :-S

  Fredagskram till dig!! :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...