söndag 10 april 2011

I MORGON STARTAR HÄLSOUTMANINGEN - EN SOCKERFRI VECKA!

I morgon, måndag den 11 april, börjar "HÄLSOUTMANINGEN - En Sockerfri Vecka!
Det är en utmaning som jag har dragit igång därför att jag vill medvetandegöra vår kostvanors betydelse för vår hälsa. Jag är inte någon kostexpert, ordets rätta bemärkelse. När det gäller "titlar" så är jag pedagog och beteendevetare. Men, jag har alltid haft ett väldigt stor intresse av mat och hur vi ska äta för att må bra. Jag har läst en hel del, böcker och rapporter, svenska och "utrikiska" och de visar alla på samma sak. Vi är inte skapta för att äta socker, vetemjöl och mjölkprodukter. Och vi är definitivt inte skapta för att äta en massa kemiskt processade produkter och tillsatsämnen. Vi behöver hitta tillbaka till mat som är naturlig för oss för att må bättre.

I dag tjänar livsmedels- och läkemedelsindustrin miljarder på att vi äter den skräpmat som säljs. De är inte ett dugg intresserade av att vi ska ändra våra kostvanor, bli friskare och må bättre. Det beslutet och de ändrade kostvanorna måste vi fatta själva. Det var därför jag startade HÄLSOUTMANINGEN -  En Sockerfri Vecka. Jag trodde att kanske 20 - 30 personer skulle anmäla sitt intresse för att prova på en sockerfri vecka. I skrivande stund är det uppe i 1.188 (!) personer. Helt otroligt! Det tyder på att det är helt rätt nu. Många är redo för att ta hand om sin hälsa genom att ändra sina matvanor.

För dig som  är intresserad av att anmäla dig till utmaningen på Facebook (evenemang), så gör du det HÄR.
Då vi blev så många fler än vad jag trodde från början så har jag även startat en Facebooksida som du måste gå in och "gilla" för att kunna ta del av tips och den gemensamma diskussionen där. Den sidan hittar du HÄR.
Om du inte har Facebook och ändå vill vara med, så går det självklart bra. Jag kommer att skriva inlägg här på bloggen om hur vi på bästa sätt kan leva ett sockerfritt liv. Likaså kommer experter på området att publicera texter här på bloggen.

Många undrar vad det innebär att vara sockerfri och hur strikt man behöver vara. Jag tänker att det är upp till dig själv att bestämma det. För "godisråttor" och "kakmonster" kan det vara en nog så god bedrift att avstå från sötsaker under en vecka. Andra kanske vill undvika allt tillsatt socker. En del vill vara så strikta att de utesluter allt socker inklusive frukt- och mjölksocker.
Passar på att tillägga att konstgjorda sötningsmedel inte är att rekommendera alls.

Jag ser mycket fram emot den kommande veckan tillsammans med alla er som antagit utmaningen.

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag är riktigt besatt av godis. Tycker jag hetsäter och beroende av det. Skulle så gärna kunna hålla mej till en godisdag per vecka. Men det blir nog godis, glass, kaka, kex varannan dag åtminstone. Känner mej äcklig!!! Jag behöver ett ultimat tips vad jag kan unna mej för gott som smakar sött men inte är fullproppad med socker...

  SvaraRadera
 2. Om du istället äter mer bra fett, smör, grädde, olivolja, fetfisk etc så kommer du inte att känna av samma sötsug. Det är min erfarenhet.
  Annars är ju frukt självklart bättre än sockrade produkter. Eller bär. Jag gillar att äta hallon när jag är lite sötsugen. Du har ju torkad frukt också, men det blir lätt så sött att det kan "trigga" ditt sötsug ännu mer.

  SvaraRadera
 3. Jag är så vågad att jag har kört i två veckor och kommer att köra till den 16 juni, då vi får sommarlov :) Jga har testat en månad tidigare och nu ska jag köra längre. Den första veckan är svårast!
  Jag är sockerberoende och detta detoxar mig :) Känns så mycket bättre när man slipper sockerkoman efter en helg av för mycket sött...

  SvaraRadera
 4. Självfallet är det inte bra att äta för mycket socker som är tomma kalorier dvs utan vitaminer och andra näringsämnen. Dock minskar man på fettet ned till 30 g per dag tappar man också "sötsuget". Men att minska från 100 g fett till 30 är svårt utan hjälp. Vi lever i en fettvärld där fettet smygs in i färdig mat utan att vi känner det på smaken som vi gör med socker. Då behöver man ett hjälpmedel som visar hur mycket fett man har ätit.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...