söndag 24 april 2011

BRA TIPS FRÅN MARIE GEHRKE - KOSTEXPERT


Här kommer ytterligare en text från  duktiga och kunniga Marie Gehrke, kostrådgivare  på MG Miljökonsult:

Hoppas att det går bra för Er alla med den sockerfria veckan!
För Er som nu har dragit ned på socker och stärkelse så kanske ni har funderat på vilken slags mat och vilket bränsle  till kroppen som ni ska öka på istället? Om man bara tar bort pastan, riset eller potatisen och inte ersätter det med något så blir man oftast inte nöjd och mätt.
Det som du då ska passa på att öka på är fettet. Kroppen behöver fett för en mängd funktioner bla för cellmembran, för hjärnans funktion, för nervsignaler och för att reglera mättnadskänslan. Fett är också en utmärkt energikälla för kroppen, då fett  ger långvarig och jämn energi till kroppen.
Det är också viktigt att man väljer bra fetter för kroppen. Bra fetter är naturliga fetter såsom grädde, helfeta mejeriprodukter, olivolja, fiskolja (omega 3) och kokosfett. Dessa fetter är bra fetter och ligger i en form som är lätt för kroppen att tillgodogöra sig.
Fetter som man ska undvika är de konstgjorda fetterna som finns i bla margariner . När man tillverkar margariner så används en mängd kemikalier i tillverkningsprocessen. Därför finns det ofta restprodukter av dessa kemikalier i det färdiga margarinet. Därför är margariner inte bra för kroppen.  Fröoljor som tex solrosolja är inte heller bra  då de innehåller hög andel omega 6. Detta då omega 6 är inflammationsframkallande, till skillnad från omega 3 som är inflammationsdämpande. Därför ska man försöka att ha en bra fördelning mellan omega 3 och omega 6 i sin kosthållning.
Ofta har vi tidigare fått lära oss att de mättade fetterna som  grädde, koksfett mm skulle vara skadliga för kroppen. Då kan det vara skönt att veta att modern forskning visar att det inte förhåller sig så, utan att dessa fetter tvärtom är bra för oss. Så du kan med gott samvete och god aptit  äta dig mätt och belåten på grädde i maten och rikligt av naturliga fetter. Ät också gärna mycket ägg i påsk, ägg är jättebra näring för kroppen. Visste du att det finns mer näring i ägg än i frukt! Glad påsk till Er alla!

Passar på att tipsa om Maries mycket intressanta föreläsning "Ät dig frisk och smal med naturlig kost" som hon håller den 23 maj i Västerås. Du kommer att ha en helt annan syn på kosten och din hälsa efter det. Läs mer om föreläsningen HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...