onsdag 13 april 2011

BOKTIPS OCH SOCKERINFO

Det här är en bok som jag VARMT REKOMMENDERAR till dig som är intresserad av kost och hälsa. Den heter "The Inflammation Syndrome" och är skriven av Jack Challem. Finns att beställa från Adlibris för 119 välinvesterade kronor. Den är skriven på engelska, men jag bedömer att det är lättläst för att vara en "fackbok".
Challem beskriver i boken med stöd av många aktuella forskningsrapporter vad som händer med våra kroppar och vår hälsa när vi äter den kost vi gör idag. Det största bovarna i kosten enligt honom är:

Vetemjöl
Socker
Mjölkprodukter


Dessa produkter har en förmåga att skapa och bibehålla inflammatoriska tillstånd i kroppen. Det kan handla om allergier, astma, reumatism, psoriasis och en massa annat. Allt detta, menar Challem kan försvinna eller förbättras radikalt om vi utesluter dessa födoämnen ur vår kost.
När det gäller socker, så förklara Challem så här:
Vi behöver kolhydrater. Det ger vår kropp energi om de förbränns eller lagras som fett om vi inte rör oss tillräckligt. Ursprungligen kom de kolhydrater vi fick i oss från  fiberrika grönsaker med låg nivå av stärkelse ( salladsblad, skott, rötter etc.). Det tog längre tid att för kroppen att smälta dessa till skillnad från dagens "snabba kolhydrater" som kommer från stärkelserik mat och socker. För att vi ska må bra bör vi alltså välja kolhydrater från grönsaker, bär och andra långsamma kolhydratskällor.

Challem menar att det finns gott om forskning som påvisar att socker skapar och underhåller inflammationer i våra kroppar. Problemet kan särskilt kopplas till det raffinerade sockret och spannmålsprodukterna. Dessa går alldeles för snabbt genom kroppen och orsakar svängningar i blodsockeret.
Han rekommenderar inte heller råsocker (brunt socker) som han kallar för "smutsigt" vitt socker. Honung kan vara ok i små mängder. Det sötningsmedel han rekommenderar är STEVIA. Stevia är ett naturligt sötningsmedel som kommer från Steviabuskens blad. Jag använder mig själv av Stevia, som är väldigt sött. Om jag är sötsugen kan jag ta ett par droppar i en kopp kaffe med lite grädde i. Det är mmmmmums.

4 kommentarer:

 1. Kosten är vårt bränsle och vi skulle inte komma på tanken att fylla bilen med olivolja. För den är inte gjord för olivolja utan bensin eller diesel så varför proppar vi så gärna i oss socker? För att det är gott och framför allt att vi lärt oss tycka/tro det är gott.
  För den som inte ätit socker kommer sötman att få dem att grimasera lika mycket som vi gör av surt och beskt.
  Nej man måste lära sig förstå och lyssna på sin kropp så väljer man bort och upptäcker vad en välmående kropp faktiskt är. :) Härligt med din sockerfria vecka.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om Stevia!!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag har boken och den är fantstiskt! Jag har läst massa om ämnet (är nog överdrivet intresserad för att vara 22) men jag har nog aldrig hittat en källa som gett mig så mycket information på en gång som också verkligen förklarar VARFÖR. Skitbra. Jätteintressant. Det är nog dags för mig att damma av den igen.
  Bella

  SvaraRadera
 4. Var köper du Stevia någonstans?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...