Utvecklas gör vi inte om vi fortsätter att göra samma saker som vi alltid har gjort tidigare. Vill vi vidare så måste vi utmana oss själva och våga prova nytt. Det innebär att släppa fotfästet och tryggheten en smula. Att våga. Vinsten för oss är ofta så mycket värd att det är värt att "slänga sig ut i det okända".
En förklaringsmodell som jag presenterar för mina coachingkunder som jobbar med förändringsarbete i olika former kallar jag för "Visionen om berget". Den handlar om att vi måste leta efter de "vägar" till förändring som passar oss. Det är också viktigt att vi är på det klara med att vi kanske inte hittar exakt rätt väg/metod på en gång, utan att vi måste prova oss fram. Att komma fram till att den metod/det sätt som man valt att prova inte är det rätta, att backa tillbaka och försöka på nytt igen ska ALDRIG ses som ett misslyckande. Det är klokt och viktigt att ständigt ifrågasätta hur saker och ting ser ut och anpassa sig efter rådande förutsättningar.
Enligt min mening är nämligen det bästa sättet att se till att man lyckas att se till att man aldrig tänker i termer av misslyckanden.
Fem råd för ett lyckat förändringsarbete:
- Ha klart för dig VARFÖR du vill förändra/utvecklas. Hur vill du må/känna dig när du väl är där? Skriv gärna ner dina tankar kompletterade med en lista över allt gott du förväntar dig ska följa med din förändring.
- Sätt ett så exakt och mätbart mål som möjligt. Då är det lättare att veta om du är på rätt väg och att du har uppnått målet.
- Se över dina förutsättningar och möjligheter. Jämför dig inte med andra utan utgå från vad du i denna stund kan göra för att komma dit du vill.
- Bestäm dig för några delmål som du vill uppnå på vägen. Se gärna till att belöna/berömma dig ordentligt på vägen.
- Ta ett första litet steg. Gör något om än så litet som gör att du känner att NU är du på väg. Fortsätt sedan på samma väg. Det bästa är oftast att låta förändringsarbetet få ta lite tid och att du gör små förändringar i taget. Du har större chans att lyckas då eftersom du samtidigt jobbar med dina vanor och rutiner. Har du för bråttom hänger allt på din motivation och motivation är tyvärr en färskvara...
- Ta gärna stöd av andra, vänner, kollegor, en chef, en coach, för att få rätt skjuts i ditt förändringsarbete. Var inte rädd för att be om hjälp om du känner att behöver det. Det är inte en svaghet utan en styrka.
- Ha roligt! Du har betydligt större möjligheter att lyckas om du ser till att det du gör känns lustfyllt.
Tack för en inspirerande start på en redan riktigt bra morgon!
SvaraRaderaFÖr mig som tycker att ordet misslyckas är så oerhört negativt laddat så är det till stor hjälp att tänka i många små steg och att utveckling måste få vara lite obekväm och allt kommer inte gå med den fart jag är van vid när jag gör samma lika som tidigare.
Jag är sedan en tid på väg mot mer integritet i livet och det är läskigt att ideligen stå kvar utanför komfortzonen för att nå dit jag ska nå.
Kram Lilian
Liten - Tack själv för att du skriver så härligt! Visst är det så att "misslyckas" är ett ord vi borde stryka ur vokabuläret. Du gör helt rätt i att tänka som du gör. När det sedan inte går precis som du har tänkt dig och planerat, så får du se det som en erfarenhet som du går vidare ifrån. Du ska se att du snart kommer att känna dig säker och tillfreds igen. Det kan ta lite tid och kännas svårt mitt i det. Men jag lovar att det är värt det. Lycka till och kram.
SvaraRadera