onsdag 30 mars 2011

TRENDIG UTAN MENING


Jag har bott i villa med min familj i drygt 10 år. Det har varit skönt när barnen har varit små och visst är det en typ av frihetskänsla. Men det är också mycket jobb med att bo i hus. Trädgård och både yttre och inre underhåll. Varken jag eller min man har något vidare stort trädgårdsintresse. Det sträcker sig ungefär till att det är trevligt att sitta på altanen och äta eller möjligtvis stjäla till sig någon timmes sol i en skön stol på gräsmattan. Övrigt trädgårdsarbete har hänt över oss lite som ett ok. Och handen på hjärtat hur många timmar totalt under året som man sitter och njuter av mat på altanen eller av solen i solstolen? Inte så många om man tänker efter.

När jag coachar personer så kommer ofta punkten om att det är svårt att hinna med allt i tillvaron upp. Det kanske dels är mycket på jobbet, sedan ska alla fritidsaktiviteter hinnas med och på det så ska hus och hem skötas. Många som jag pratar med upplever att de egentligen har en känsla av att inte hinna med trädgården. Ändå bor de i hus. När jag frågar varför så vet de inte riktigt. Man ska liksom bo i hus... eller?

I min familj har vi haft funderingar under en tid på att flytta från hus och till lägenhet, och nu för några veckor sedan fick vi ett erbjudande om en lägenhet som var för bra för att stå emot. Så nu är huset sålt och kontrakten skrivna. Vi flyttar till en lägenhet inne i stan.
Jag tänker att det kommer att bli någon form av "downsizeing", dvs. att vi passar på att göra oss av med allt som vi verkligen inte behöver och istället omger oss bara med det som är kärt för oss eller på annat sätt behövs.

Jag läste också i gårdagens VLT en krönika av Vivvi Ristevska där hon skrev om ett nytt fenomen - Rurbanism. Det är en sammanslagning av orden "rural" som betyder lantlig och "urbanism" som innebära att flytta in till städerna. Ett nytt begrepp för mig, och som nyfiken människa, så googlar jag och finner mer information.  Rurbanism är tydligen en växande  trend som innebär att vi i allt större utsträckning flyttar tillbaka in till städerna efter några decenniers tendens att vilja bo utanför. Men, i städerna så vill vi fortfarande kunna njuta av det småskaliga och genuina. Trenden syns i städerna så tillvida  att små och specialiserade butiker får större efterfrågan. Vi vill bo i stan, men vi vill kunna äta ekologiska grönsaker och nybakat surdegsbröd. En sorts gröna vågen -rörelse fast i lite moderna tappning går det att läsa på Veckans Affärer.

Det är ju precis så jag har tänkt!
Vi flyttar in till stan och kan lägga fokus på det som är viktigt i tillvaron. Gå till närbutiken och handla frukost eller till torget och köpa grönsaker. Jag visste bara inte att jag var trendig ;-).

8 kommentarer:

 1. Har skrivit så mycket så jag blev utloggad!! Haha! hinner inte skriva allt igen men kort och gott jag har tagit ledigt för att RÖJA idag!!Solen glittrar i ett spegelblankt hav och fåglarna kvittrar!! Jag är inte mogen för flytt, än!! Ha en underbar dag! Kram

  SvaraRadera
 2. Låter så skönt, ert beslut. Ibland blir man sugen själv på att helt byta miljö.

  Ha det bra och lycka till med flytten!

  Kram Elvira

  SvaraRadera
 3. Grattis till lägenheten :)
  Jag kan också vija bo i stan (men då måste jag byta jobb...) och i en fräsch modern lägenhet..
  Men samtidigt är jag skeptisk då man blir så sårbar om strömmen går... nu har vi så vi kan både få värme och vatten om något händer och det är skönt att slippa grannar tätt inpå :) Så.... jag är inte redo än att släppa villalivet inte :)

  SvaraRadera
 4. Vilken beslutsamhet:) Jag kan bara bli avundsjuk... Allt du skriver om att bo i ett hus med en stor trädgård har sin charm men det tar så mycket tid och engagemang också. I gengäld får man inte så många timmar att njuta av allt detta... Jag är också medveten om det. Men när man bor i ett hus med tonåringar så beslutet måste tas tillsammans och det kan vara svårt ibland. Utöver detta är jag hemmavarande på heltid just nu och det känns bättre många gånger att ha en egen tomt och ett större utrymme här hemma. Vi får se hur länge orken räcker till... när vårt beslut om lägenhet mognar.. Tack Ulrika att jag fick vara din vän på fb:) Önskar dig all lycka till med den nya lägenheten och den hälsosammare livsstilen! Kram

  SvaraRadera
 5. Så skönt det låter att rensa ut och flytta till en lägenhet.
  Hade jag läst om det där för ett år sedan så hade jag inte förstått beslutet alls. Jag har alltid trott att jag ska ha hus så länge jag bara orkar, tills jag är 70 år eller så.

  Förra sommaren hände något inom mig. Fråga mig inte vad, men plötsligt blev jag trött på trädgården. Nu kan jag tänka mig att flytta till lägenhet inom några år, men jag måste vänta in mannen och barnen. De tycker inte som jag än. Vi får väl se hur det blir, vem som ångrar sig. Det kan ju bli så att jag ångrar mig igen och vill ha kvar trädgården :-)

  SvaraRadera
 6. Intressant att jag hittade till din blogg och just det här inlägget i dag! Sitter nu, nyinflyttad i min nya lägenhet. Har just flyttat tillbaka till stan från tre år i villa. När vi fick barn insåg vi hur viktigt det var att växla ner, förenkla tillvaron och få mer tid tillsammans. Därav beslutet :-) Verkligen kul att läsa inlägget och se att vi inte är ensamma.

  Grattis till ert beslut, förresten!

  SvaraRadera
 7. Emsa - så härligt med en röja-dag! Hoppas att du hade det alldeles underbart och att det gav dig massa ny och härlig energi. Kram

  Elvira - var sak har sin tid i livet. Tack för dina lyckönskningar. Kram

  Fokus mot framtiden - tack!Vi har i varje fall öppen spis, och massa värmeljus hemma;-)

  Beata - som jag skrev ovan så har var sak sin tid. Passa på att njuta av friheten med en egen tomt nu, så kanske ni alla är redo för annat boende om ett tag.Kram

  Cavmilla - du får "lobba" för lägenhet, så ska du se att övriga familjemedlemmar känner sig mogna så småningom. Det är ju ett gemensamt beslut som ska fattas.

  Alexia - välkommen hit! Det är slumpen eller magi, sånt som vi inte riktigt förstår alla gånger. Härligt att höra att fler tänker som vi och att man fattar sina beslut efter egna önskemål.

  SvaraRadera
 8. Jag skriver lite om rurbanismen på min blogg

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...