torsdag 31 mars 2011

LYCKOTIPS

Vi tänker många gånger att vi kan skapa vår lycka genom att "tillföra" något utifrån, såsom prylar, kläder, vi fixar med vårt utseende etc. I bland kanske vi tar till lite mer drastiska metoder i jakten på lycka som att exempelvis byta jobb, partner eller flytta. Pengar har visat sig ha ett mycket litet samband om ens någon med lycka. Visst kan vi bli lyckligare av dessa saker. Men den lyckan är ofta relativt kortvarig och svarar enbart för ungefär 10 % av våra lyckokänslor.

Men om jag vill bli lycklig till 100 % då? Vad ska jag göra då?
Det är viktigt att trivas i sin tillvaro, så visst kan det vara så att det du behöver faktiskt är att byta dina förutsättningar när det gäller relationer, jobb eller boende. Just relationerna är viktiga för att vi ska känna oss lyckliga och tillfreds med tillvaron.
Den viktigaste relationen du har i livet är den med dig själv. Genom acceptans och att sluta jämföra sig med andra så är du på god väg mot en god relation med dig själv. Rådet jag brukar ge personer som jag coachar  är att de helt enkelt ska börja behandla sig själva som om de vore sin egen bästa vän. Ställ dig frågan:
- Vad skulle jag ge för råd till en vän som var i samma situation?
- Hur skulle jag ta hand om en vän som mådde/kände sig så här?
När du är god vän med dig själv och trivs i ditt eget sällskap (för det mesta) så är det också lättare att få eller underhålla de relationer som du redan har.

Många gånger tror vi att vi kommer att bli lyckliga om vi vinner så mycket pengar att vi inte behöver bekymra oss över tillvaron, utan bara kan lata oss och göra det som faller oss in. Forskningen visar precis tvärtom att vi är som lyckligast när vi får göra något meningsfullt och när det vi gör har betydelse för någon annan.

Några snabba "lyckotips"

 1. Sluta jämföra dig med andra.
 2. Jobba på din relation med dig själv.
 3. Vårda dina andra relationer.
 4. Arbeta med något som engagerar dig, betalt eller oavlönat.
 5. Var en god medmänniska.
 6. Fokusera på det i ditt jobb som känns meningsfullt för dig och andra.
 7. Hitta saker som engagerar dig även på din fritid.
Sen, mina vänner är 100% lycka en utopi. Lyckan kommer mer i form som som tomtebloss som lyser upp vår tillvaro lite nu och då. Det är viktigt att ha en bra grund och förnöjsamhet över sin tillvaro, men lyckliga hela tiden, den är vi inte.

2 kommentarer:

 1. För mig gäller att jag kan bli lyckligare av att ta bort ingredienser i mitt liv.
  Rensa. Inte bara saker som belastar, utan även personer.

  Tack för din blogg som jag för sällan hinner läsa -mycket tänkvärt, eller hur. Snacka om att prioritera. Suck

  SvaraRadera
 2. Maria - så tror jag att det är för många. Vi måste "skala bort" för att kunna känna efter vad som verkligen är viktigt för oss och gör oss lyckliga. Både bland prylar och personer. Tack själv för att du tittar in här då och då. Du är alltid välkommen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...