torsdag 10 mars 2011

MUSIKENS UNDERBARA INVERKAN

Vi påverkas genom våra sinnen, det tror jag inte att det är någon som säger emot. Vi kan påverkas både positivt och negativt beroende på vad vi ser, hör, känner ,smakar eller på annat sätt upplever. Mycket av det våra sinnen möter kan vi inte kontrollera mer än att vi kan försöka styra våra reaktioner på det. Ibland är det lätt, ibland är det näst intill omöjligt.

Faktum är att vi kan dra nytta av denna snabba fil till påverkan.
Hörseln är väldigt svår att "stänga av" och ibland störs vi av ljud runt omkring oss, ibland får ljuden oss att känna glädje eller välbehag. Många gånger befinner vi oss i en konstant "ljudmatta" som vi kanske inte tänker på, men den påverkar oss ändå då det gör oss trötta.

Personer som är stressade på jobbet och har svårt att varva ner när de ska hem ger jag alltid rådet att stänga av bilstereon på hemvägen. Låt det bara vara tyst och försök att landa i här och nu. Om du inte åker bil utan kollektivtrafik av något slag, så kan du ladda Ipoden (eller annan musikspelare) med lugn och avslappnade musik) för att ge dig själv lugn och ro och tid att varva ner.

Du kan väldigt lätt och effektivt sätta dig i olika sinnesstämningar med hjälp av musik. Jag tycker om att lyssna på musik som gör mig glad eller som ger mig lust att röra mig (powerwalka eller springa).Den här låten till exempel ger mig energi och får mig att vilja ut och springa.
Om jag istället känner att jag behöver ladda med lite positiv energi, så kan det hända att jag i dagarna lyssnar på den här låten:Ibland är jag så uppe i varv och jobbar på att jag knappt känner att energin faktiskt håller på att ta slut och att jag skulle må bra av att varva ner lite grann. Jag har nu den senaste veckan gjort en ny mapp på Spotify där jag samlar en massa lugna, instrumentala låtar som den här:Då jag sitter och jobbar mycket vid datorn är det perfekt att ha denna lugna musik på i bakgrunden. Jag känner hur lugnet smyger sig över mig och kommer på mig själv med att faktiskt sitta med ett förnöjt och lugnt leende på läpparna. Jag blir mer avslappnad, andningen blir lugnare trots att jag är medveten om att jag har en del del att göra.


  • Kan du ta användning av musik för att förändra din sinnesstämning?
  • På vilket sätt kan du göra det?

2 kommentarer:

  1. Så sant, Ulrika! Då vill jag dela med mig av ett experiment jag gjorde en gång.
    När jag gick på konstskola funderade jag och en klasskompis på det här med musikens påverkan. Så vi tog en dag, lade oss på golvet med massor med papper och färger och satte igång. Först målade vi till klassisk musik, sedan hårdrock, pop, meditationsmusik osv. Det blev väldigt stora skillnader, inte bara i färg utan även i penseldrag och pennrörelser. Väldigt häftigt att se.

    SvaraRadera
  2. KLokegård - Designa ditt liv! - Den övningen brukar jag göra när jag har undervisar i bild på skolorna. Barnen/ungdomarna blir själva väldigt förvånade över hur olika deras sätt att måla och även på vilket sätt de målar. Det är häftigt!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...