fredag 18 mars 2011

MAXA MOTIVATIONEN FÖR VÅRENS "KOM-I-FORM"

Längre dagar, ljusare och varmare. Den här vintern har varit extremt  lång och kall och jag tror att det är många av oss som längtar efter att få gå ut i värmen i T-shirt och med bara ben under kjolen/shortsen.

Det är också den här tiden på året som många känner att nu jäklar, nu ska vinterns lagrade extrakilo bort och nu ska det börja motioneras.
- Den här sommaren ska jag vara i form och må bra!
Känns det igen?
Du är som sagt inte ensam om dessa tankar och önskningar. Se bara hur rubrikerna på kvälls- eller vecko-/månads-tidningarna skriker ju närmare sommaren vi kommer:
- Gå ner dina sista 5 kilon!
- Kom i bikinform!
- Spring dig i toppform!

Troligtvis är det inte första gången du har haft ambitioner om att komma i form till sommaren. Det brukar vara en återkommande önskan varje vår för en stor del av befolkningen.
Men varför är det så svårt att lyckas när vi vet att det bara handlar om att äta mindre och röra sig mer, som behövs?
Jo, oftast är vi så peppade och motiverade när vi sätter igång "Beach - 2011" att vi ställer för höga krav på oss själva. Vi lägger helt enkelt ribban för högt. Det fungerar ett tag, så länge motivationen finns där. Men motivationen är en färskvara som kommer att dala. Då kommer du att börja ifrågasätta det du håller på med och kanske till och med komma fram till att det är ok att spendera sommaren 2011 i vassen i år igen.

Saken är den att vi vill verkligen inte misslyckas.
När vi börjar känna att vi inte klarar av att hålla våra högt ställda förväntningar, så lägger vi av utan att kämpa.  Vi "bestämmer" oss för att lägga av, för då har vi liksom inte misslyckats... VI har bara bestämt oss för att inte fortsätta just nu. Vi tar tag i det senare, någon annan gång, när förutsättningarna är bättre..

Vad göra i år då?

  1. Sätt upp ditt mål som ska vara rimligt att nå. Skriv ner det. Se till att det är mätbart.
  2. Belöningar är viktiga för att hålla dig motiverad, men premiera dig för att du skaffat en god vana snarare än att du nått ett viss resultat. Exempelvis är det efter ett visst antal gånger i joggingspåret eller på gymmet som ska belönas eller att du har låtit bli att äta godis i 14 dagar snarare än en viktminskning. Det är de nya goda vanorna som är det viktiga för att du ska kunna fortsätta mot ditt mål.
  3. Gör hellre små och få förändringar åt gången än att gå ut för hårt. Börja med att ändra, lägga till eller ta bort en vana i taget och se till att få in de goda rutinerna innan du börjar med nästa.
  4. Ha en plan B. Om förutsättningarna ändras eller om det av någon anledning inte går riktigt som du har tänkt dig så ska du inte ge upp. Då ska du ta till plan B även C eller D om det behövs. Genom att helt enkelt konstatera att det du hade tänkt att genomföra inte fungerar så tittar du istället på hur du kan anpassa dina önskemål efter rådande förutsättningar.
  5. Ge dig själv utrymme för att må bra och trivas. En alltför strikt plan orkar du inte hålla i långa loppet. Det står inte och faller med att du äter kladdkaka en gång till fredagsfikat. Se bara till att du gör "goda handlingar" till största delen.
  6. Sök pepp och support av familj och vänner! De ger dig styrka.
  7. Ha kul! Gör det så roligt och enkelt för dig som möjligt. Då är förutsättningarna att du ska komma i mål mycket större. 
Ett annat alternativ är att bestämma sig för att du duger precis som du är. Det är inte fel det heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...