torsdag 17 mars 2011

BÄSTA SÄTTET ATT BEMÖTA GNÄLLSPIKAR

Känner du någon som är riktigt duktig på att hitta negativa vinklar på det mesta och som alltid har något att klaga på? Då vet du också hur mycket energi det kan suga från dig och att det dessutom är helt omöjligt att få personen i fråga att se positivt på tillvaron. Han eller hon VILL klaga och gnälla.

Det misstaget de flesta av oss gör när vi umgås med någon som klagar är att vi vill försöka hjälpa och muntra upp personen. Vi kommer med goda råd, förslag eller säger något käckt om att det snart bli bra igen.
Tyvärr brukar det inte ha så stor effekt. Eller rättare sagt, det fungerar inte alls.

Saken är den att personer som klagar och gnäller egentligen inte alls är ute efter dina råd eller dina försök till uppmuntran. De vill inte ha hjälp med att lösa sina problem.
Vad de vill är istället att du ska lyssna på dem, förstå dem och acceptera att de känner som de känner. De vill känna att någon  verkligen bryr sig om dem.

Om du har detta i åtanke nästa gång du träffar på Gnällige Gunnar på jobbet eller Klagande Kerstin i trapphuset, så kan du istället för att komma med tips och råd verkligen lyssna på vad de säger. Visa din empati, säg att du förstår att det måste vara jobbigt att känna så (du behöver inte hålla med om sakfrågan, men kan alltid beklaga att personen mår dåligt). Avsluta med att önska att de snart ska ordna sig så att han eller hon inte ska behöva gå och må så här dåligt framöver.

Du kommer att märka att Gnällige Gunnar och Klagande Kerstin inte kommer att fortsätta gnälla på samma vis. Du har nämligen sett och förstått deras "elände".

  • Möt gnällande personer med att visa tanke- och känslomässig empati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...