måndag 21 februari 2011

ATT MÅ SOM MAN FÖRTJÄNAR


För ungefär ett år sedan fick jag veta att jag är allergisk mot vetemjöl. Jag reagerade med förvåning och tveksamhet.
- Va?!? Det är inget fel på min mage, var min omedelbara respons.
För jag hade verkligen inga problem med magont, kramper, lös avföring etc. som jag själv förknippade med glutenintollerans.
Det var under min behandling mot svår pollenallergi i ögonen som Mattias på Allergi- och Smärtmottagningen, konstaterade min veteallergi. Vete och björk orsakar ofta en korsreaktion och det finns ofta ett samband mellan dessa allergier.
Jag forskade vidare i vad veteallergi innebär och fann intressant information på flera ställen som påtalade att just av vete är det vanligt att man får sk. sekundärreaktion. Det innebär att man inte känner av den allergiska reaktionen direkt, utan den kan uppkomma flera timmar, ibland ett dygn senare och då i form av trötthet, värk i leder, svullna slemhinnor, nästäppa, nedsatt immunförsvar mm. Med andra ord sådana symptom som är svåra att koppla direkt till något man ätit.
Jag har nu också fått bekräftat från min homeopat på Solpunkten att jag är allergisk mot vetemjöl.

Jag beslöt mig för att vara återhållsam med vete och ser nu efter ett år vilken skillnad det är på min hälsa. Jag har inte längre kvar den diffusa ledvärken som jag hade av och till och är absolut inte lika trött. Inte heller har jag varit sjuk till tillnärmelsevis lika ofta som jag varit tidigare. Då jag har kraftigt minskat ner på vete i kosten har jag istället kompletterat med mer bra fett. Jag skulle vilja säga att jag äter väldigt LCHF-inspirerat och jag mår väldigt bra av det.
Men jag är inte "fanatisk", utan ibland kan det hända att både nått med vetemjöl eller en massa snabba kolhydrater (läs socker) slinker ner. Men det blir mer och mer sällan. För vet ni vad. Det blir tydligare och tydligare ju mer försiktig jag är med just vetemjöl och socker hur dåligt jag mår av dem. Jag har slarvat en del i helgen och jag känner av det direkt i form av en trötthet och olustkänsla. Ändå är det inte mycket  vete och socker jag har ätit jämförelsevis med hur jag ätit tidigare. Jag har blivit ännu känsligare nu då jag är återhållsam.
Det blir alltså väldigt tydligt att jag inte mår bra av att äta den typen av mat.

Mitt råd till dig om du känner av trötthet, lätt blir sjuk, har ont i leder eller ofta är snuvig och nästäppt är att du ska prova dig fram och känna efter hur din kropp reagerar när du utesluter vetemjöl, socker och kanske även laktosprodukter (smör, hårdost och grädde är ok för de flesta). Uteslut en kostgrupp i taget och känn efter hur det känns. Jag kände rätt snabbt, bara efter en vecka att det var stor skillnad på mina energinivåer.
Dessa födoämnesgrupper är ingenting vi behöver äta. Faktum är att vi inte är skapta för att göra det. De leder enligt mycket forskning till en rad olika inflammatoriska sjukdomar (allergier, reumatism, astma, MS m.fl.) som du får leva med om du inte förändrar din kosthållning.

Du har med andra ord ingenting att förlora på att prova att förändra dina kostvanor. Tvärtom har du EN MASSA ATT VINNA.

6 kommentarer:

 1. Ett väldigt viktigt inlägg! Kosten påverkar verkligen hur vi mår och hur pigga vi är.
  Maten är ju kroppens energikälla och då är det viktigt att vi verkligen får bra energi från den.

  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 2. Hejsan Ulrika!

  Håller med förra inlägget angående att det verkligen är ett viktigt inlägg. Fick själv diagnosen Celiaki - gluten intolerans för ett par år sedan nu.

  Det som förbryllar mig dock i ditt inlägg är att du skriver att du återhållsam med vetemjöl, den informationen jag fick och den jag har hittat är att om man är glutenintolerant så behöver man utesluta det helt från kosten. Att det inte går " att fuska" ;)

  Och det är pga av att när du får i dig gluten i tarmen så skadas den och det som händer i tarmen är att tarmfickorna slätas ut och tarmluddet försvinner. Det är det som bidrar till bla tröttheten eftersom kroppen eller tarmen då inte kan ta upp näring. Det kan ta upp till ett halvår och säker mer för tarmen att läkas igen.

  Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan på min blogg där det finns en bild på hur tarmluddet ser ut efter påverkan av gluten/ mjöl.

  http://thespectacularlife.wordpress.com/2011/02/11/magen-paverkar-hela-mig

  Ett tillägg som jag skulle vilja göra som läkaren berättade för mig: vad det gäller allergier och toleranser för olika livsmedels så kan man som du säger testa att plocka bort det för att se om man mår bättre. Det kan man som du skriver även med gluten - dock är det VIKTIGT att veta att om man gör det med gluten så kan det försvåra för att man skall kunna ställa en diagnos. Om man nu vill ha en sådan vill säga. Det som man har möjlighet till om man har en diagnos är en summa pengar som bidrag för att kostnaden för glutenfri mat är högre.

  "Barn och ungdomar upp till 16 år kan få ett antal specialprodukter mot en subventionerad kostnad, vanligen via apoteken.
  I vissa delar av landet finns subventioner även för vuxna."

  Tips på sida är Celiakiförbundets hemsida!

  Rätta mig gärna om jag har fel. Jag lär hela tiden om celiaki och är nyfiken på vad, hur och varför.

  Tack för ordet!

  Mvh Ann@ ღ

  http://thespectacularlife.wordpress.com/
  Följ min blogg med bloglovin

  SvaraRadera
 3. Klokegård - den betyder mycket, mycket mer än vad vi förstår idag.Kram

  thespectacularlife - jag är alltså INTE glutenintollerant, utan enbart allergisk mot vete. Jag har inte samma problem med tarmarna som en glutenintollerant har och jag tål att äta samtliga andra sädesslag bortsett från vete. Sanna Ehdin som är kunnig i ämnet har skrivit i någon av sina böcker att troligtvis är uppåt 70% av befolkningen allergiska mot vete eller glutenintolleranta - de allra största flertalet utan att veta om det.

  SvaraRadera
 4. Sv: Ha, det förstod jag. Det går inte att vara en så varm, charmig och härlig människa som du är utan att ha kontakt med sitt inre barn.
  Hoppa sönder is på vatten pölar är underbart!

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Bra att läsa! Jag har ätit glutenfri kost ett halvår nu och känt mig konstig. För jag har mått bättre av kosten men läkaren säger att jag inte e glutenintolerant och jag har inte de symptom som glutenintoleranta har. Men jag har inte velat äta gluten för jag vetat att jag mår dåligt dan efter..ont i leder och nästäppa och lätt blir förkyld.nu förstår jag att det e vetemjölet.. Å då behöver jag inte känna mig så fake. Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra Jossan att du kan känna själv vad du mår bra av. Våra kroppar är våra viktigaste läromästare. Det är långt ifrån säkert att genom läkarnas tester få en veteallergi bekräftad. De flesta vill inte ens ta prover för det.
   Lyssna du på din kropp och du kommer att må bättre på alla plan.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...