måndag 24 januari 2011

RIS ELLER ROS - VAD TAR DU TILL DIG?

Tänk dig en dag, vilken som helst. Det känns som en ganska ok dag. Du har precis avslutat ett viktigt projekt på jobbet och du känner dig riktigt nöjd. Till din stora glädje har flera av dina kollegor uppmärksammat det arbete du lagt ner och det fina resultatet. Du möts av positiva kommentarer under hela förmiddagen i stil med:
- Bra jobbat! Det blev jättebra.
- Vad bra det blev. Så skönt det måste kännas för dig att det är klart nu när du har lagt ner så mycket tid.
- Verkligen jättebra och genomarbetat. Kanon!
Du får ytterligare sex fina komplimanger från dina kollegor.
Sen på lunchen träffar du din kollega som du tidigare har arbetat i samma projekt som, men som nu har andra arbetsuppgifter. Han är inte alls lika positiv.
- Jag läste din rapport. Fan vad tid det tog att bli klar. Det borde ha kunnat bli både mer material och bättre resultat av det, kan man tycka.

Vad är det du kommer att komma ihåg av den dagen?
9 positiva kommentarer från dina kollegor?
Eller 1 negativ kommentar från en före detta kollega?

Tyvärr är det troligaste att det är den negativa kommentaren som fastnar. Varför är det så? Jo, för att vi tenderar att suga till oss och fastna i det negativa mer än det positiva. Det negativa i det här läget har förmågan att överskugga nästan hur mycket positivitet som helst.
Men hur ska man göra då?
Jo, om du hamnar i en liknande situation kan du efter att den värsta "chocken" har lagt sig försöka tänka lite rationellt. Fundera på vad det är som har varit positivt i händelsen sammanlagt. Kanske kan du uppskatta det i procentförhållanden. I det här fallet skulle det det bli 90% positiva kommentarer och 10 % negativa.
Tänk på det!
 90% positiva är fantastiskt!
Det går inte att få alla nöjda. Hur man än beter sig så kommer det alltid att finnas de som letar och hittar fel med det mesta. Dessa personer brukar ofta ha ett liv som har 90 % negativitet och 10 % positivt. Kanske förmår de helt enkelt inte bättre.

Så sträck på dig och känn dig stolt och glad över det positiva du har fått höra. Försök att minnas återigen exakt vad det var du fick höra och sola dig lite i glansen.

2 kommentarer:

 1. Hej
  Då undrar jag va ska man göra om inget possetivt har kommit med det hela Med att ha jobbat på en avd. sjukhus så ser ledn. till att den ska flyttas ihop med en annan avd. varvid 38 av personalen slutar. Och klinikchefen säger den som inte vill åka med på tåget så är det bara att stiga av. Vad hittar man posetivt då ??

  SvaraRadera
 2. Eva - det är en jättebesvärlig sits du sitter i. Tyvärr går det inte att ge några generella råd och "klämkäcka tips". Det jag först undrar över är om ni får möjlighet att prata med någon om er arbetssituation - en kurator, terapeut, coach el. dyl? När man är i sådana här jobbiga situationer är det jätteviktigt att få hjälp med att se saker och ting ur flera perspektiv. Det kan vara svårt att göra det själv när bara allt känns jobbigt. Då försöker man bara att överleva dagen.
  Det DU kan göra själv är att försöka hitta det som ändå är positivt i jobbtillvaron, hur litet det än är - någon trevlig kollega, gott kaffe, goa patienter etc. Se till att påminna dig om dessa bitar och inte minst att det jobb du gör är meningsfullt för andra. Om du inte kan få uppskattningen "utifrån" kan du försöka ge den till dig själv. Kanske är ni några kollegor som trivs ihop och som kan hjälpas åt att peppa, bekräfta och lyfta varandra. Sådant kan göra underverk.
  Jag hoppas att det löser sig till det bästa för dig.

  Med ljus och värme från Ulrika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...