fredag 14 januari 2011

KÄNNER DU DIG DEPPIG? HJÄLP NÅGON!

Känner du dig nere och deppig? Känns saker och ting motigt i livet just nu? Så kan det vara och "drabbar" alla vid olika tillfällen.
Att känna sig deppig kan faktiskt fylla en viktig funktion. Det är kroppen sätt att tala om:
- Hej hallå där! Nu behöver du ta det lite lugnt ett tag.
Någon eller några "deppdagar" kan med andra ord vara helt i sin ordning. Om du däremot känner dig nere i mer än tre veckor så bör du söka hjälp. Det är lätt att fastna i deppigheten då de negativa tankarna lätt "får eget liv". Ofta hjälper det att prata med någon om sin situation och få lite nya perspektiv på tillvaron.

Ett annat mycket effektivt sätt att bli av med sin deppighet är att hjälpa någon annan. Studie på studie har visat att deprimerade människor mår avsevärt mycket bättre då de får hjälpa någon annan. Att hjälpa någon gör att vi känner oss behövda och livet känns meningsfullt.
Fundera på om det finns någon in din närhet som du kan hjälpa:

 • En gammal granne som behöver hjälp att handla.
 • Dina barn som behöver hjälp med bullbaket.
 • En kollega som behöver hundvakt.
 • Mycket bra är också att vända sig till frivilligorganisationer som exempelvis Röda korset, Stadsmissionen etc.
Likaså kan du tänka på att när DU BER OM HJÄLP själv, så bidrar du faktiskt till att en annan person (den du ber) får möjlighet att känna sig behövd vilket ökar hans/hennes lycka.

3 kommentarer:

 1. Mycket bra tips, det är så lätt att man fastnar i sin deppighet och då kan det ju vara bra att flytta fokus från sig själv lite, för att hjälpa andra, det är skönt att få känna sig behövd.

  Tack.

  //Elvira

  SvaraRadera
 2. Så sant.. vi är SÅ rädda för att vara deppiga, ledsna och låga idag att vi allt för ofta vägrar tillåta oss dessa känslor. Då ska humöret fixas med alla möjliga knep i stället för att bara våga ta in och lyssna på vad kroppen och själen önskar - allt som oftast bara lite eftertanke, vila och ro.
  I viljan att må bra måste vi också våga må dåligt.

  SvaraRadera
 3. Elvira - att känna sig behövd är jätteviktigt, för alla parter. Kram

  Fokus mot framtiden - tyvärr har vi skapat någon sorts skräck för att vara deppiga och nedstämda i samhället. Så pass att till och med tonårstjejer söker och får medicin när deras killar dumpat dem. Vi måste lära oss av alla känslor i livet, annars slutar vi som avtrubbade zombies.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...